2015-09-16

Därför ökar antalet asylsökande

Hårdare politiskt klimat i Turkiet mot syrier, sämre förhållanden i flyktinglägren i Jordanien och Libanon och rädsla för att EU håller på att stänga sina gränser. Det är några av de viktigaste faktorerna bakom den senaste tidens kraftiga ökning av asylsökande. Samtidigt har resvägen till Europa förskjutits – och allt fler kommer nu via den så kallade östra medelhavsrutten.

Den senaste månaden har antalet människor som kommer till Sverige och söker skydd ökat vecka för vecka. Förra veckan kom ungefär 4 500 asylsökande, den näst högsta veckosiffran någonsin.*   

Främst ökar antalet som kommer via den östra medelhavsrutten – där man reser från Turkiet till Grekland och sedan vidare via Balkan. Hittills i år har över 130 000 människor tagit sig till Europa den resvägen – en ökning med 600 procent jämfört med motsvarande period i fjol (se faktaruta). Förra året var det i stället den centrala medelhavsrutten, från Libyen till Italien, som var den vanligaste resvägen.

– Östra rutten har exploderat i år. Det började egentligen redan i början av året när det kom väldigt många kosovarer, vilket öppnade upp smuggeltrafiken över gränsen. Sedan mattades antalet kosovarer av, men då var rutten redan öppen och syrier och afghaner som befunnit sig i Turkiet och Grekland kunde komma efter, säger Helena Carlestam, omvärldsanalytiker på Migrationsverket.

"Ser ingen framtid i Turkiet"

Många av dem som kommer via den östra rutten har antingen bott i Turkiet tidigare eller i läger i Libanon och Jordanien. Ungefär en halv miljon, främst syrier, bedöms vänta i Turkiet på att ta sig över till Grekland.

– Efter valet i Turkiet (i juni) har det blivit en mer migrationskritisk politik i Turkiet, vilket gör att många syrier inte vill stanna. De ser ingen framtid där, säger Helene Carlestam.

– Sedan har också förutsättningarna försämrats i lägren i Libanon och Jordanien. Många, som kanske tidigare hoppades kunna återvända till Syrien, har gett upp hoppet om det. Då väljer man istället att resa vidare, fortsätter hon och uppger att det också finns uppgifter om att det blivit billigare att resa till Europa via östra rutten. 

Ungerns agerande

En annan viktig orsak till den kraftiga ökningen av asylsökande är att Ungern började bygga stängsel vid gränsen i somras, och att det samtidigt kom signaler från andra EU-länder om hårdare gränsbevakning.     

– Så fort det händer något som gör att man tror att EU kommer att börja stänga gränser och öka kontrollerna, då ökar antalet asylsökande. Det har vi sett tidigare. Många väljer att ta sig över till Europa så fort som möjligt, eftersom man tror att det annars kan vara för sent, säger Helena Carlestam.   

Fortsatt höga nivåer

Hon bedömer att antalet asylsökande kommer att ligga på fortsatt höga nivåer den närmaste tiden.

– Vi kanske kommer att se en säsongsmässig avmattning i oktober. Men så länge det finns detta enorma behov att söka skydd, kommer antalet människor som söker sig till Europa vara fortsatt högt, säger Helena Carlestam. 

* En vecka i juni 1992, under inbördeskriget i dåvarande Jugoslavien, registrerades 5 060 asylsökande i Sverige.