För press

Vilka regler gäller för personer som vill bosätta sig i Sverige? Vem kan söka skydd undan förföljelse? Hur bedöms säkerhetsläget i ett visst land? Vad gäller för den som vill arbeta i Sverige? Vad krävs för svenskt medborgarskap?

Dela

Kontakta gärna Migrationsverkets Presstjänst för information och bakgrundssamtal. Vi hjälper även dig som är journalist att komma i kontakt med rätt person för intervjuer och fördjupning i aktuella frågor. På Migrationsverket samlas en bredd av kunskaper och erfarenheter i migrationsärenden. Våra experter och talespersoner bistår gärna med sin expertis.

Nyheter

  • 2014-10-24

    Migration i veckans upplaga av Dagens Samhälle

    Migration är ett område som omgärdas av många åsikter och känslor och få frågor känns mer brännande nu, skriver Migrationsverket generaldirektör Anders Danielsson i en bilaga i tidningen Dagens Samhälle.
  • 2014-10-24

    Ny metod för att pröva särskilt ömmande omständigheter

    Den 1 juli i år ändrades utlänningslagen så att asylsökande barn ska kunna beviljas uppehållstillstånd på grund av särskilt ömmande omständigheter. Tidigare krävdes synnerligen ömmande omständigheter för både vuxna och barn. Migrationsverket har nu tagit fram en metod för att pröva särskilt ömmande omständigheter i barns ärenden.

Internationella flyktingdagen

Inför internationella flyktingdagen, 20 juni, uppmärksammar Migrationsverket den grupp migranter som ökar kraftigast till Sverige: asylsökande och ensamkommande barn från Eritrea.

Mottagandet av ensam­kommande barn & ungdomar

Aktuell statistik och förteckning över överenskommelser med kommunerna:
Aktuellt om ensamkommande barn och ungdomar