Kontakta presstjänsten

Kontorstid vardagar

010-485 66 55

Nyheter

 • 2016-11-30

  Så hanteras turkiska asylansökningar

  Mot bakgrund av felaktiga uppgifter i media klargör Migrationsverket vad beslutet om att frysa vissa turkiska asylansökningar innebär.
 • 2016-11-25

  Migrationsverket bestrider krav angående Ocean Gala

  Idag lämnades Migrationsverkets svar på Floating Accommodation Sweden ABs stämningsansökan in till Norrköpings tingsrätt. I svaromålet bestrider Migrationsverket Floating Accommodation Sweden ABs samtliga yrkanden.
 • 2016-11-24

  Frågor och svar om ensamkommande barn från Afghanistan

  Migrationsverket får just nu många frågor om barn och ungdomar från Afghanistan. Här har vi sammanställt svar på de vanligaste frågorna.
 • 2016-11-24

  Gruppinformation bara för kvinnor

  Sedan i höstas erbjuder Migrationsverkets mottagningsenhet 2 i Karlstad små grupper av kvinnor särskild gruppinformation. Syftet är att ge dem särskild uppmärksamhet och möjlighet att komma till tals.
 • 2016-11-23

  Ökat samarbete ska effektivisera återvändandet

  Regeringen vill att fler personer som har lagakraftvunna av- eller utvisningsbeslut ska lämna landet. Migrationsverket, Polisen och Kriminalvården fick därför i våras i uppdrag att genomföra en försöksverksamhet som ska effektivisera återvändandet. Nu har myndigheterna gemensamt redovisat detta arbete för regeringen.
 • 2016-11-17

  Ökad rättssäkerhet när ålder får överklagas separat

  Migrationsverket välkomnar regeringens förslag om att göra det möjligt att fatta ett tillfälligt beslut om åldern, i fall där den sökande uppger sig vara under 18 år, men där det finns skäl att ifrågasätta åldern.Det framgår av ett remissyttrande som nu lämnats till regeringen.
 • 2016-11-15

  Migrationsverkets Lisa Söderlindh är Årets Nytänkare

  Utmärkelsen Årets nytänkare tilldelades i dag Lisa Söderlindh, ansvarig för kommunikationssatsningen MIG Talks på Migrationsverket. Priset delades ut av Framtidsverket på Framtidsgalan i Stockholm.
  – Det är otroligt roligt att få ta emot det här priset. Jag hoppas att utmärkelsen kan ge kraft åt perspektivet att migration handlar om människor, säger Lisa Söderlindh.
 • 2016-11-03

  Återtagandeavtalet påverkar inte bedömningen av skyddsbehov

  Migrationsverket får nu många frågor om återtagandeavtalet mellan Sverige och Afghanistan. Inte minst hur det påverkar ensamkommande barn.
  – Avtalet påverkar inte bedömningarna av de asylsökandes skyddsbehov. Det påverkar bara personer som fått avslag på sina asylansökningar, säger Kjell-Terje Torvik, verksamhetsexpert på Migrationsverket.
 • 2016-10-28

  Migrationsverket öppnar trygghetsboenden

  Ängelholm, Borås och Stockholm är först ut när Migrationsverket öppnar boenden för asylsökande med särskilda sociala behov.
 • 2016-10-26

  12 frågor och svar om avveckling av asylboenden och att de boende flyttas

  Migrationsverket får många frågor om avvecklingen av asylboenden och att asylsökande måste flytta. Här svarar vi på de vanligaste frågorna.

Reportage

Medarbetare framför boende

Följ med till asylboendena längst i norr

Runt om i Norrbotten bor det ungefär 4 000 asylsökande. Det är inte ovanligt att de har många mil till någon av verkets stödjepunkter. Hur fungerar det? Följ med Migrationsverkets boendeteam på besök i Vittangi och Svappavaara. Läs mer

Bild av förföljda

Världsdagen för pressfrihet

Tillsammans med fyra av Sveriges nuvarande fristadsförfattare och några av yttrandefrihetens främsta försvarare uppmärksammar Migrationsverket årets världsdag för pressfrihet. Läs mer