Nytt sätt att kontrollera AT-UND

Den 1 januari införde Migrationsverket nya, digitala, LMA-kort som gör det enkelt att kontrollera om en asylsökande har rätt att arbeta.

Du som anställer en asylsökande ansvarar för att regelbundet kontrollera att din anställde har rätt att arbeta. För att ha rätt att arbeta i Sverige måste den asylsökande ha ett beslut om AT-UND (undantag från kravet på arbetstillstånd). Det framgår av den asylsökandes LMA-kort om hen har AT-UND.

Sedan 1 januari 2022 utfärdar Migrationsverket nya LMA-kort med en QR-kod som du kan scanna för att se om kortet är giltigt och om personen på fotot har AT-UND. Ingen mer personlig information om den asylsökande visas och sökningen loggas inte. Kontrollen görs enkelt med en QR-läsare i till exempel en smartphone eller handscannern till en kassaapparat. Uppgifterna på kortet uppdateras digitalt, och du får alltid aktuell information när du scannar kortet.

Äldre LMA-kort med tryckt information om giltighetstid och AT-UND kommer att fasas ut successivt under första halvåret 2022.

Läs mer om att anställa en asylsökande