Ansök om skatteregistrering om du anställer en person med tillfälligt skydd

Personer som har fått beslut om uppehållstillstånd med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet har rätt att arbeta i Sverige, men för att få arbeta måste de även bli skatteregistrerade.

För att bli skatteregistrerad måste den anställde eller arbetsgivaren skicka en anmälan om preliminär A-skatt till Skatteverket. Den anställde får börja arbeta även innan Skatteverket har fattat beslut om preliminär A-skatt.

När Skatteverket har fattat beslut om preliminär A-skatt får den anställde ett samordningsnummer, om hen inte redan har ett sådant. Observera att man kan få ett samordningsnummer utan att vara skatteregistrerad. Det räcker alltså inte att den du vill anställa har ett samordningsnummer, du måste också kontrollera att hen är skatteregistrerad hos Skatteverket.

Arbetsförmedlingen har tagit fram information om att anställa en person som har flytt från kriget i Ukraina. Där kan du läsa om ditt ansvar som arbetsgivare och om vilket stöd du kan få från Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingens information om att anställa en person från Ukraina Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.