Arbetstillstånd för praktikanter

Här finns information som riktar sig till praktikantorganisationerna AIESEC, IAESTE, JUF och SACCUSA.

Krav för arbetstillstånd

För att praktikanten ska få tillstånd ska praktikanten

  • vara minst 18 år
  • ha ett giltigt pass
  • ha fått ett skriftligt erbjudande om anställningen eller uppdraget som ska utföras.

Krav för att använda e-tjänsten

  • Du som arbetar för någon av organisationerna AIESEC, IAESTE, JUF eller SACCUSA kan ansöka om arbetstillstånd på webben för praktikanter som har blivit erbjudna praktikplatser i Sverige
  • Kopior av de sidor i praktikantens pass som visar personuppgifter, passets giltighetstid och om praktikanten har tillstånd att bo i andra länder än sitt eget
  • Ett skriftligt erbjudande där villkoren för praktikantens anställning eller uppdrag framgår
  • ha ett BankID för att skapa anställningserbjudandet
  • veta e-postadressen till praktikanten.

E-tjänst för praktikanter

Efter att du har gjort anställningserbjudandet

När du som praktikorganisation har gjort ett anställningserbjudande via e-tjänsten skickas ett mejl med en länk till den person som du vill ge praktikplats. Praktikanten gör då en ansökan om arbetstillstånd på grund av praktik via länken.

Du som arbetsgivare kan följa ärendet genom att logga in i e-tjänsten.

Efter beslut

Beslutet skickas till den utlandsmyndighet som angavs i webbansökan. Praktikanten ska själv hämta ut beslutet och ska då ta med sig sitt pass. Arbetstillstånd kan beviljas för den tid personen erbjuds praktik, men aldrig längre än personens pass är giltigt. Tillstånd som praktikant kan beviljas för en eller flera perioder för sammanlagt högst 18 månader.

När uppehållstillståndskortet är klart, kommer ambassaden eller generalkonsulatet att lämna ut eller skicka det färdiga kortet till praktikanten. Tänk på att det kan ta upp till fyra veckor att tillverka och leverera kortet till ambassaden eller generalkonsulatet efter det att praktikanten har fått sitt beslut. När praktikanten reser in i Sverige ska han eller hon visa upp uppehållstillståndskortet tillsammans med ett giltigt pass.

Den som kan resa till Sverige utan visum bör kunna visa upp en kopia av beslutet när han eller hon reser in. Så snart som möjligt efter att personen har kommit till Sverige ska personen besöka Migrationsverket för att lämna fingeravtryck och bli fotograferad. När uppehållstillståndskortet är klart kommer det att skickas till personens adress i Sverige.

Den som får tillstånd för kortare tid än tre månader får inte något uppehållstillståndskort och ska därför visa upp beslutet tillsammans med sitt pass vid resan till Sverige.

Om du inte kan använda e-tjänsten

Om du använder e-tjänsten får du tydliga instruktioner om hur du fyller i anställningserbjudandet och vad du ska skicka med. Det blir lätt att göra rätt från början vilket ökar dina möjligheter att få ett beslut snabbare.

Om du inte kan skapa ett anställningserbjudande genom att använda vår e-tjänst kan du använda blanketten Anställningserbjudande, blankett nummer 232011 (på svenska och engelska).länk till annan webbplats

Sidan senast uppdaterad: 2019-09-30

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre*


Om du vill ställa en fråga till Migrationsverket hittar du kontaktuppgifter under fliken Kontakta oss.