2019-09-03

Möt två deltagare i projekt Lobben

"Lobben -utbildning och ledarskap" är ett projekt som gett asylsökande möjlighet att utbildas, utvecklas och inkluderas i ett socialt sammanhang i idrottsrörelsens regi.

Möt två av deltagarna i projekt Lobben:

Sami Kassem

Sami Kassem en av deltagarna i projekt Lobben Foto: Marina Andersson

Vi har lärt oss mycket om Sverige, om människor och om vad som är viktigt på en arbetsplats” – säger Sami Kassem. Sami har varit på fyra anställningsintervjuer. Han började som praktikant på skolan, men senare fick han arbete som simlärare. Nu har Sami gått vidare och fått jobb som idrottslärare. ”Jag fick jobb tack vare projektet. Jag lärde mig mycket här. Jag fick bra referenser från projektet och från de praktikplatserna som Lobben ordnade för mig. Jag är jättenöjd med projektet och vill att det fortsätter. Projektet gav mig trygghet, nätverk, språket och grupptillhörighet. Det var en språngbräda – för att börja göra riktiga saker i livet.

Habsan Mahamud

Habsan Mahamud en av deltagarna i projekt Lobben Foto: Marina Andersson

”Projektet var mycket bra och det är synd att det är slut. Vi fick kontakter med många svenskar, bland annat träffade vi många barn. De har lärt oss språket. Vi var helt enkelt tvungna att börja prata. Det var så intressant att besvara barnens frågor! Jag har aldrig varit aktiv i någon idrott förr, men nu är jag det. Jag har lärt mig att samarbeta med andra. Vi fick mycket hjälp med att hitta eventuella arbetsgivare” sa Habsan Mahamud under mötet.

Habsan arbetar nu på Friskis och Svettis. Hon började som städare, men nu ser man att hon har mer kompetens och intresse av att jobba med människor och F&S erbjöd henne att arbeta i receptionen.