En turné i glädje och hopp

Projekt ”Cirkus för hopp och styrka” handlar om att skapa medmänskliga möten genom att turnera till olika platser, samla människor och sprida glädje och hopp genom föreställningar och workshops. Att coronapandemin påverkat projektets verksamhet är minst sagt ett faktum.

Trots stora svårigheter lyckades projektet ändå ställa om en stor del av verksamheten våren 2020 och de anpassade sina aktiviteter på olika sätt för att fortfarande kunna möta asylsökande barn, vårdnadshavare och ungdomar i Sverige, men på ett säkert sätt i linje med Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

Balkongspelningar blev ett av de nya arbetssätten! Artisterna spelade sin föreställning på innegårdar i olika bostadsområden och de asylsökande och familjerna samlades på sina balkonger för att se showen. Under tiden föreställningarna pågick så kom fler och fler barn och vuxna ut, lockade av både artisternas rop och sina grannars skratt. På flera av de ställen de besökte märktes det tydligt att det fanns enorma behov av glädje och skoj och att något roligt händer i tillvaron. Vid ett tillfälle var det en flicka i tolvårsåldern som mellan sina gapskratt ropar ut ”Jag saknar min mamma och pappa!”.

På grund av covid-19 gjorde man inga workshops denna turnéperiod och därför blev föreställningarna mer interaktiva. Mycket sång, lekar där publiken kunde delta på distans med rop och glädjetjut. Första akten i föreställningen handlar om en clown som försöker reda ut hur många hinkar hon egentligen har – är det fyra eller sex? Publiken vet men clownen blir alltmer förvirrad. Barnen blev väldigt engagerade och skrek, kommenterade och gestikulerade glatt och stort. En annan särskilt lyckad del i föreställningen var när publiken deltog i en call and response-lek där clownerna med saxofon- och låtsastrumpetspel försökte härma det ljud som publiken gjorde.

Några citat från besöken:

”Ni räddar världen. Det här var jättekul.” Vårdnadshavare i publiken

”Det här är större än ni tror, att ni kommer hit, från Stockholm och spelar.” Arrangör

”Min mamma och pappa – min familj skulle varit här. Jag saknar min familj”. Barn i publiken.

”Jag kommer sakna er jättemycket”. Barn i publiken.

”Jag skrattade så mycket att barnen skrattade åt mig.” Arrangör

”Kom tillbaka varje dag! Från solen går upp till solen går ner! Allt var roligt, rockringen var bäst”. Barn i publiken.

Projektet medfinansieras av AMIF och pågår till och med 1 december 2020.

Lyssna in på Sveriges Radio P4 Göteborg (3 tim 4min in i programmet) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där sändes ett reportage om projektet den 15 september.

Läs mer om projektet på AMIF webbplats

Clowner utan gränser

Projekt Cirkus för hopp och styrka gör en balkongspelning Foto: Projektet

Clowner utan gränser

Projekt Cirkus för hopp och styrka på förskolan Foto: Projektet