Nio projekt ska stärka stödet för utsatta personer och grupper

I hård konkurrens har nio projekt beviljats finansiering för att stärka stödet till utsatta personer i asylprocessen och för att främja hållbar integration i utsatta områden. Projekten startar våren 2025 och drivs av universitet, trossamfund, kommuner och civilsamhällesorganisationer.

Flera händer som nuddar varandra.

Insatser för asyl­sö­kande med särskilda behov

Tre projekt har beviljats stöd inom målområdet asyl. Insatserna kommer att inkludera utveckling av stödcentrum för asylsökande med funktionsnedsättning, metoder för att minska traumarelaterade psykiska besvär samt arbete med att stärka funktionsrättsperspektivet i mottagandet av barn som kommer till Sverige. Målet är att förbättra förutsättningarna för några av de mest utsatta grupperna i asylprocessen.

Integ­ra­tion i utsatta områden

De integrationsprojekt som fått stöd kommer att bedriva sin verksamhet i polisens definierade utsatta, särskilt utsatta och riskområden. Projekten fokuserar på att skapa hållbar integration genom att främja social delaktighet, förbättra tillgången till hälsoinsatser och stärka kopplingen till arbetsmarknadsorientering för tredjelandsmedborgare.

För att minska kulturella och språkliga barriärer kommer kulturförmedlare att spela en central roll i flera projekt. Genom att på ett enkelt och begripligt sätt förmedla samhällsinformation och öka förståelsen för allmänna normer och värderingar bidrar kulturförmedlarna till att bygga tillit och förbättra invånarnas tillgång till samhällsservice.

Brottspre­ven­tiva insatser för unga

Flera projekt fokuserar på brottsprevention för att motverka kriminalitet bland barn och unga. Insatserna omfattar stöd till föräldrar för att aktivt motverka rekrytering till kriminella nätverk och skapa förutsättningar för att bryta negativa mönster. Samtidigt prioriteras arbete med att minska psykosociala ohälsa och stärka stödet till individer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Dessa åtgärder syftar till att skapa tryggare miljöer och bättre framtidsutsikter för unga.

Ny utlys­ning öppnar i januari 2025

Fonden förbereder nu nästa utlysning, som öppnar den 21 januari 2025. Fokus för den nya utlysningen ligger på integration och laglig migration, men även målområdena asyl och återvändande kommer att öppnas för ansökningar.

AMIF välkomnar alla aktörer som är verksamma inom migrations- och integrationsområdet att lämna in sina projektförslag. Ansökningsperioden sträcker sig från januari till mars 2025.

För mer information om utlysningen och ansökningsförfarandet, kontakta fonden eller besök vår webbplats.