Migrationsverket logotyp

2020-08-26

Barn utan vårdnadshavare kan nu ansöka om förlängning på webben

Migrationsverket öppnar en ny e-tjänst som gör det enklare att ansöka om förlängt uppehållstillstånd på webben.

Den som har ett tidsbegränsat uppehållstillstånd enligt den tillfälliga lagen kan nu enkelt ansöka om förlängt uppehållstillstånd i en ny e-tjänst. Den nya e-tjänsten kan även användas av barn utan vårdnadshavare i Sverige, om de har en egen e‑legitimation.

Säker inlogg­ning med e-legi­ti­ma­tion

För att använda den nya e-tjänsten behöver den sökande ha svensk e‑legitimation (till exempel BankID) och en mejladress. Det här är en säker inloggning som innebär att hela ansökan kan göras på webben och inga blanketter behöver skickas till Migrationsverket med post. Barn utan vårdnadshavare i Sverige kan själva använda e-tjänsten om de har en svensk e‑legitimation. Migrationsverket kommer sedan att kontakta barnets gode man eller särskilt förordnade vårdnadshavare för att få ansökan bekräftad.

Digi­tala bilagor

Den nya e-tjänsten är lätt att använda. Den sökande får svara på frågor om sina skäl för att vilja stanna i Sverige, och kan även ladda upp sina dokument digitalt. Den som endast åberopar skyddsskäl eller hälsoskäl behöver inte bifoga några dokument. Men om skälet för att ansöka om förlängt uppehållstillstånd är studier på gymnasial nivå behöver den sökande förbereda sig för att ladda upp dokument digitalt i e‑tjänsten.

Det är möjligt att logga in i e-tjänsten tidigast två månader innan det nuvarande uppehållstillståndet slutar gälla,

Läs mer om den nya e-tjänsten och vilka dokument som behövs

Skatteverket informerar om hur du skaffar e-legitimation, om du inte redan har en.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster