En vecka kvar att ansöka om förlängt skydd enligt mass­flykts­di­rek­tivet

Lördag 4 mars är sista dagen för att ansöka om förlängt uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Den som vill stanna i Sverige men inte ansöker om förlängt skydd i tid måste ansöka om skydd, boende och ekonomiskt stöd på nytt.

Ett antal barn utan vårdnadshavare som har tillfälligt uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet har fortfarande inte ansökt om förlängt skydd. En del av dessa barn kan ha lämnat Sverige tillsammans med sina anhöriga, men Migrationsverket ber alla gode män med ansvar för barn från Ukraina att kontrollera att barnen har ansökt om förlängt skydd. En inlämnad ansökan bekräftas med ett mejl till den mejladress som användes för att logga in i e-tjänsten och ett brev till barnets postadress.

En ansökan per konto

Barn utan vårdnadshavare kan använda e-tjänsten för att ansöka om förlängt skydd själva, och god man behöver inte bekräfta ansökan. Det enda som behövs för att använda e-tjänsten är en mejladress och ett mobiltelefonnummer för att skapa ett konto. Om barnet inte kan ansöka själv kan en anhörig eller god man enkelt hjälpa hen att lämna in sin ansökan i e-tjänsten. Observera att Migrationsverket vill ha en ansökan per person och att man bara ska lämna in en ansökan om förlängt uppehållstillstånd per konto. Det innebär att en god man som redan har använt sina egna inloggningsuppgifter för att ansöka åt ett barn inte kan använda samma konto för att ansöka åt fler barn. Hjälp istället barnet att skapa ett eget konto med barnets, eller en anhörigs, mejladress och mobiltelefonnummer.

Besök Migra­tions­verket efter ansökan

Alla som ansöker om förlängt uppehållstillstånd måste följa upp sin ansökan med ett personligt besök för att bli fotograferad och lämna fingeravtryck till sitt nya uppehållstillståndskort. Tid för detta bokas i e-tjänsten för ansökan. Besöket kan ske efter 4 mars. God man måste inte följa med barnet till Migrationsverket.

Kontakta barnets mottagningsenhet om hen behöver ekonomiskt stöd för resan till Migrationsverket.

Läs mer om att förlänga uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet