Statlig ersättning till landsting

Ett landsting har rätt till ersättning från staten för vissa av de kostnader de har för asylsökande. Ett landsting har även rätt till ersättning för vissa kostnader de har för personer som ansökt om eller fått uppehållstillstånd. En del av de statliga ersättningarna betalas ut utan ansökan och en del behöver landstinget ansöka om.

Mobiltelefon som miniräknare.

Informationsblad

Informationsblad med kortfattad beskrivning av statliga ersättningar till landstingPDF

Ändra konto och referenstexter

Vill du ändra vilket plusgiro eller bankgiro som pengarna ska betalas till? Eller ändra referenstext till betalningsmottagaren?

Läs mer om att ändra konto för utbetalning

Om du vill veta vilken utbetalning som är kopplad till vilken ersättning finns det en förteckning som hjälper dig med detta:

Koder och klartext för statlig ersättningPDF

Utbetalad statlig ersättning till kommuner och landsting

Migrationsverket betalade ut nära 25,5 miljarder kronor under 2018 till kommuner och landsting i statlig ersättning. Motsvarande belopp var mer än 42,3 miljarder kronor under 2017 och mer än 35 miljarder kronor under 2016. I sammanställningarna redovisas ersättningen fördelad per kommun och landsting, samt ersättningsform.

Nyheter

Med hjälp av vår RSS-tjänst kan du hålla dig uppdaterad om vad som händer inom området genom att prenumerera på våra nyheter till landsting. Du får då ett meddelande så snart vi har publicerat en nyhet.

Rätts-och landinformation

I Migrationsverkets databas för rätts‑ och landinformation, Lifos hittar du domar och beslut som gäller statliga ersättningar. Använd gärna Migrationsverkets manual för hur du söker fram besluten i Lifos.

Lifos databaslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Manual för att söka i LifosPDF

Sidan senast uppdaterad: 2019-09-25

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre*


Om du vill ställa en fråga till Migrationsverket hittar du kontaktuppgifter under fliken Kontakta oss.