Rollspel

Här hittar du två helt autentiska berättelser där läsaren kan sätta sig in i hur Migrationsverket arbetar med asylutredningar.

Materialet kan antingen användas som rollspel med rollerna asylsökande och beslutsfattare eller vid självstudier.

Läs gärna Följ "Svetlanas" första tid som asylsökande Pdf, 3.7 MB, öppnas i nytt fönster. innan ni gör rollspelet. Bildreportaget visar ansökningsproceduren när Svetlana söker asyl i Stockholm och får åka till Boden och vänta på besked i sitt asylärende.

Auten­tiska asylä­renden

Eleverna får sätta sig in i två autentiska asylutredningar. Ett som leder till uppehållstillstånd och ett till utvisningsbeslut. Autentiska beslutsmotiveringar av ärendena gör att eleverna får sätta sig in i hur Migrationsverket prövar ärenden och vilka paragrafer vi hänvisar till. Med detta material som grund kan man låta en elev sätta sig in i ärendet och en annan agera tjänsteman som intervjuar den sökande och motiverar beslutet. Detta kan framföras "på scen" eller i den lilla gruppen utan publik.

Materialet kan antingen användas som underlag till rollspel där en elev agerar som asylsökande och den andra som beslutsfattare eller vid självstudier.

Fall 1

Autentisk berättelse från en irakisk asylsökande man Pdf, 130.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Migrationsverkets positiva beslut och motivering Pdf, 35.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Fall 2

Autentisk berättelse från serbisk man med albanskt ursprung Pdf, 54.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Migrationsverkets negativa beslut och motivering Pdf, 57 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidan senast uppdaterad: