Från ansökan till beslut

Följande sidor är under utveckling. I dagsläget finns information för förstagångsansökan och förlängningsansökan av uppehållstillstånd för studerande vid universitet eller högskola.  Information om EU-medborgare och gästforskare hittar du under sidorna för privatpersoner.

En person som är medborgare i ett land utanför EU och som ska studera i Sverige behöver i de flesta fall ansöka om uppehållstillstånd. Följande sidor innehåller information om hur ansökningsprocessen går till beroende på vad studenten ska studera i Sverige och vilket land han eller hon kommer ifrån.

Informationen är riktad till dig som arbetar på ett lärosäte för att du ska veta vad som är viktigt för dig att tänka på i olika delar av processen, och för att du ska kunna förmedla detta till studenten vid behov. Informationen är uppdelad efter de olika stegen i ansökningsprocessen.

Framöver kommer det även att finnas information för doktorander som ansöker om permanent uppehållstillstånd. Information om övriga studerande på till exempel gymnasium och folkhögskola hittar du på sidan för utbildningssamordnare. Här finns också information om uppdragsutbildningar på universitet och högskola.

Sidan senast uppdaterad: 2018-06-20

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre*


Om du vill ställa en fråga till Migrationsverket hittar du kontaktuppgifter under fliken Kontakta oss.