Bostäder för människor som flyr

Det är många människor som flyr från Ukraina till Sverige och som nu behöver någonstans att bo. Migrationsverket får många frågor från privatpersoner som vill erbjuda rum eller bostad. Migrationsverket har inte möjlighet att förmedla bostäder från privatpersoner till dem som behöver boende. På den här sidan får du veta mer om hur Migrationsverket hjälper till med boende.

Det är många privatpersoner som kontaktar Migrationsverket med erbjudanden om rum och boendeplatser. Civilsamhällets engagemang är viktigt, men Migrationsverket har inte möjlighet att förmedla privatpersoners bostäder. Vi ber dig därför att inte kontakta oss om privata boendeerbjudanden, så att vårt kontaktcenter och våra servicecenter kan lägga resurserna på att hjälpa de som behöver ansöka om tillstånd. Om du som privatperson vill hjälpa till med bostad hänvisar vi dig till lokala hjälporganisationer.

Migra­tions­verket erbjuder olika typer av bostäder

Migrationsverket hyr lägenheter av hyresvärdar runt om i Sverige. Migrationsverket har även kollektiva bostäder och, när det behövs, upphandlade tillfälliga bostäder.

Här finns mer information om vilka olika typer av bostäder Migrationsverket erbjuder:

Bostäder för asylsökande

Här finns information som riktar sig till den som söker skydd och ska bo i Migrationsverkets bostäder:

Bo hos Migrationsverket

Migra­tions­verket är i behov av bostäder

Just nu är behovet av bostäder större än vad Migrationsverket har tillgång till. Migrationsverket har därför bett att få tillgång till kommunernas evakueringsplatser.

Migrationsverket söker nu flera bostadsplatser, i första hand i närheten av våra befintliga kontor. Om du är fastighetsägare och vill delta i en upphandling kan du läsa mer på följande sidor:

Hyr ut fastighet till Migrationsverket

Hyr ut lägen­heter till Migrationsverket

Upphandling av tillfälliga bostäder

Frågor och svar om upphandling av bostäder

Sidan senast uppdaterad: