Produktägare Jonny
Till skillnad från nästan alla sina kollegor saknar Jonny bakgrund inom it – ändå jobbar han som produktägare på it-avdelningen och menar att det är en styrka att kunna erbjuda en annan typ av kompetens. Läs mer om hans bakgrund och vad han bidrar med!
Jonny är produktägare för området it-arbetsplats – det vill säga ansvarig för det område som kompletterar det fysiska kontoret, till exempel datorer, hörlurar, telefoner och verktyg för digitala möten.
Jonny driver och ansvarar för utvecklingen av produkterna inom sitt område och en central del av jobbet är att leda det team vars medlemmar han lite lättsamt beskriver som sina verktyg. Det är de som i första hand verkställer det som gruppen har enats om.
– Mina arbetsdagar består ofta av en hel del arbetsmöten, men även jag jobbar operativt med att genomföra det som har beslutats på mötena. I min roll ingår även upphandlingar och kravställning.
Samhällsvetare i grunden
Arbetet som produktägare innebär mycket dialog och kommunikation såväl med team och chefer som med medarbetare utanför den egna avdelningen. Här kan Jonny dra nytta av att ha jobbat på myndigheten i många år, han har hunnit bygga upp ett stort kontaktnät ute i verksamheten.
– Jag är samhällsvetare i grunden och började år 2008 på funktionen för fonderna, som är en fristående funktion som jobbar med medel från EU. Där jobbade jag främst som teamledare och samordnare, men under kortare perioder fick jag även testa på att vara chef. Det är en fördel med Migrationsverket, att det finns stora chanser till utveckling och att prova på nya saker, säger Jonny.
Han arbetade på funktionen för fonderna fram till 2017 då han började jobba på portföljenheten under digitaliserings- och utvecklingsavdelningen. Under sin tid där var han bland annat delaktig i att ta fram och implementera Migrationsverkets it-traineeprogram, som idag är ett etablerat koncept på myndigheten.
Kompletteras av kollegor
Det är inte helt vanligt att jobba med så tekniska och it-typiska frågor utan att ha en teknisk bakgrund, men det är något som Jonny beskriver som en styrka:
– Jag erbjuder något annat, jag kan projektleda och driva uppdrag utan att ha svaren på de tekniska frågorna. Det kan mina kollegor, så vi kompletterar varandra bra.
Att jobba på en it-avdelning utan att vara utbildad inom it ställer krav på ett tillåtande klimat där man vågar fråga, eftersom det är ett yrke som annars präglas av tekniska detaljer, förkortningar, koder och slangspråk på engelska.
– Vissa möten har vi avslutat med att jag har återberättat hur jag har tolkat det som har beslutats, för att vi ska veta att vi pratar om samma sak, säger Jonny med ett skratt.
Möjlighet att påverka
Han vet precis vad han ska svara på frågan om vad det bästa med hans jobb är: möjligheten att påverka. Jonny menar att en fungerande it-arbetsplats skapar förutsättningar för alla medarbetare att genomföra sitt jobb på ett bra sätt.
– Det gynnar hela verksamheten och våra sökande, som är vårt kärnuppdrag, avslutar Jonny.