Migrationsverket logotyp

Möt en arbetstagare – Wonnie, född 1988 i Kingston, Kanada

"När jag var barn reflekterade jag aldrig över vilken mångfald som finns i Kanada."

Porträtt av Wonnie, arbetstagare.

– Jag började spela fiol när jag var fyra år. Jag avskydde det till en början! Men när jag var 14 år vände det. 
 
– När jag var barn reflekterade jag aldrig över vilken mångfald som finns i Kanada. I skolan lades det aldrig någon vikt vid människors etnicitet eller religion. När en klasskompis var ledig kunde man få höra att de firade ramadan eller pesach – och det var liksom inget man fäste någon betydelse vid, man var mest avundsjuk för att person en slapp skolan. Mångfalden var så självklar att jag aldrig tänkte på att den existerade förrän jag flyttade därifrån. För i jämförelse med Kanada tycker jag inte att mångfalden är särskilt påtaglig i Sverige. Den syns mer i Stockholm, men även här har jag stått på en scen med 800 personer – och varit den enda som inte varit vit.

– En svensk musiker jag lärt känna tyckte att jag skulle komma till Sverige och provspela för Kungliga filharmonikerna. Jag åkte till Stockholm och provspelade – och fick jobbet. Jag blev så glad. När jag kom hit hyrde jag ett rum i ett hus i Sundbyberg av en familj. De gav mig en jättebra introduktion till Sverige, bjöd in mig till julfirande och lärde mig "Helan går". Flera kollegor i orkestern har också bjudit hem mig för att fira jul. De är verkligen genuint omtänksamma.

– Stockholm är en extremt vacker stad och jag trivs verkligen här. Jag har i nuläget inga andra planer för framtiden än att stanna. Men när min vän som fått jobb i samma orkester lyfte sitt glas och skålade för "de kommande 40 åren" hajade jag till. Tanken på att stanna på samma ställe i 40 år kändes väldigt skrämmande.

– Samtidigt vet jag inte var annars jag skulle vilja jobba. Konserthuset här i Stockholm är jättebra. Jag älskar mitt jobb och mina kolleger är fantastiska. Vi orkestermusiker flyttar för jobbet. Man har en extrem tur om man kan välja stad först. Mina vänner som arbetar på andra platser i världen tycker om sina jobb, men jag älskar verkligen mitt jobb. Jag saknar det när jag inte är där! 

En arbets­ta­gare måste ha ett arbet­ser­bju­dande och en till­räck­ligt hög lön för att kunna få uppe­hålls- och arbets­till­stånd

En arbetstagare, som inte är medborgare i något EU-land, måste visa ett arbetserbjudande från en arbetsgivare i  Sverige. Tillståndet måste vara klart före inresan till Sverige. Arbetserbjudandet ska bifogas ansökan om uppehållstillstånd och arbetstillstånd. Lönen måste vara tillräckligt hög för att personen ska kunna försörja sig. Ofta har även asylsökande och gäststudenter rätt att arbeta.

Läs mer om arbetstillstånd

EU-medbor­gare behöver inte söka uppe­hålls­till­stånd

EU-medborgare som har sin försörjning tryggad genom egna medel eller anställning har rätt att bo och arbeta i Sverige – utan att behöva söka några tillstånd.

Skatteverket folkbokför EU-medborgaren och meddelar det tiosiffriga personnumret.

Sidan senast uppdaterad: 2020-03-03

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?