Migrationsverket logotyp

Möt en kvotflykting – Kavira, född 1994 i Goma, DR Kongo

"Den dagen jag och min familj fick reda på att vi skulle få komma till Sverige blev vi så glada att vi bara skrek rakt ut. Vi förde ett sådant oväsen att grannarna störtade in och undrade vad det var som hade hänt. Men de förstod att vi skrek av glädje."

Porträtt av Kavira, kvotflykting.

– Till en början var livet bra i Kongo. Sedan kom problemen, konflikterna och fienderna blev desto fler. Min mors farfar var kung och det var många som ville få bort honom från tronen. Flera av mina släktingar dödades och min pappa kidnappades. För att inte möta samma öde flydde jag och resten av familjen till Uganda. Vi fick skydd i flyktinglägret i Kampala eftersom fienderna även kunde komma efter oss. Utanför lägret fanns det ibland de som skrek åt oss att åka hem till Kongo. Rädslan för att bli dödad försvann inte, men vi hade tak över huvudet och jag fick vänner och ett vardagsliv.

– Även om det var en jobbig tid i lägret fick vi skydd, och många familjer befann sig i en liknande situation. De allra flesta var från Kongo, men där fanns även flyktingar från Somalia, Rwanda, Burundi och Uganda. Många gavs en möjlighet att åka vidare till bland annat Kanada och USA. Jag blev förstås glad för deras skull, men också ledsen. Att vara den som blev kvar var jobbigt, men efter nio år var det vår tur. Den dagen jag och min familj fick reda på att vi skulle få komma till Sverige blev vi så glada att vi bara skrek rakt ut. Vi förde ett sådant  oväsen att grannarna störtade in och undrade vad det var som hade hänt. Men de förstod att vi skrek av glädje.

– Här i Sverige har vi frihet. Jag har vad jag behöver och kan göra vad jag vill. Jag har mat, lägenhet, vänner och kan studera. Det enda som är svårt är språket. När jag var ung ville jag bli pilot, men nu ska jag kämpa för min dröm att få arbeta som handläggare på Migrationsverket. Jag vill läsa in mig på olika problem och situationer i världen för att sedan kunna besluta om personen får stanna eller inte. Den drömmen fick jag i Uganda när jag träffade alla människor i flyktinglägret och hörde om deras problem. Nu läser jag vård och omsorg, men längre fram ska jag försöka läsa juridik och lära mig mer om andra människor. En dag ska jag också besöka Nairobi i Kenya och andra länder i världen.

Endast ett fåtal av värl­dens flyk­tingar blir så kallade kvot­flyk­tingar

.

Varje år ger regering och riksdag Migrationsverket resurser för att kunna överföra ett visst antal kvotflyktingar till Sverige. Inriktningen på uttagningarna bestäms av Sveriges regering. De senaste åren har Sverige tagit emot 1 900 kvotflyktingar per år. 2017 hade antalet platser utökats till 3 400 och under 2018 ska vi vidarebosätta 5 000 kvotflyktingar. För att hinna vidarebosätta hela 5 000 under 2018 så togs beslut i nästan 1 500 fall redan under 2017 – för överföring först 2018.

Vilka flyktinggrupper som ska prövas för vidarebosättning från olika länder bestäms av Migrationsverket i samarbete med UNHCR.

Kvotflyktingar har aldrig varit asylsökande i Sverige, de kommer direkt till en svensk kommun.

Läs mer om Sveriges flyktingkvot

Sidan senast uppdaterad: 2020-03-03

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?