Migrationsverket logotyp

Möt en svensk medborgare – Robert, född 1964 i Scarborough, Storbritannien

"Att bli svensk medborgare var en viktig markering för mig. Med en dotter som var svensk medborgare ville jag själv bli svensk medborgare, det kändes rätt. Solidaritet in action!"

Porträtt av Robert, svensk medborgare.

– Jag flyttade till Sverige 2010 men jag kommer ursprungligen från Scarborough, den vindpinade kusten i nordöstra Storbritannien. Min fru är från Malmö, så sedan vi bott i England under många år kändes det rättvist att flytta till Sverige. Vi gifte oss i Svenska kyrkan i Köpenhamn, så man kan säga att jag stegvis flyttade mig närmare Sverige.

– Jag har varit yrkesmilitär i den brittiska armén i 13 år. Först i infanteriet och senare, som officer, fick jag möjlighet att rikta in mig på kommunikation. Jag har tjänstgjort i Storbritannien, Tyskland, Belize i Mellanamerika, Frankrike, Belgien, Kanada och Cypern. Jag har även varit vakt vid det kungliga palatset i London och det var ett privilegium att få delta i den årliga födelsedagsparaden för drottningen.

– Jag lämnade armén 1995 och har sedan dess mest jobbat inom försäljningsyrket. Nu jobbar jag inom ett svenskt online-reklamföretag, som bland annat arbetade med Barack  Obamas valkampanj. Kontorsmiljön där jag jobbar nu är extremt tillåtande och vi hittar ofta en anledning att fira. Exempelvis har vi gästat Blå Hallen i Stockholms stadshus, där Nobelmiddagen hålls, när vår VD var finalist i "Årets entreprenör, Sverige, 2016". Det var en höjdpunkt.

– Att bli svensk medborgare var en viktig markering för mig. Med en dotter som var svensk medborgare ville jag bli svensk medborgare själv, det kändes rätt. Solidaritet in action! Min dotter har verkligen blomstrat i skolan i Sverige och har också en mängd aktiviteter som hon tycker om som dans, att spela instrument och fäktning. Jag tycker att det svenska skolsystemet är beundransvärt som riktar in sig på att alla elever ska fortsätta till högre utbildning.

– Jag tycker även om "festkalendern" i Sverige, särskilt jul och midsommar och även kräftor i augusti! Jag gillar svenskar generellt och de verkar vara ganska influerade av britter och det engelska språket vilket gör att jag för det mesta kan prata engelska (även om jag vill förbättra min svenska). Jag har rest runt lite grand i Sverige, även till Lappland, och jag gillar det varierande landskapet i landet. Jag kittlas av tanken på att om du kunde sätta ett gångjärn vid Sveriges sydligaste spets så kommer norra änden att nå Rom!

– Sammantaget tycker jag att jag är mycket privilegierad som har blivit svensk medborgare!

Den som har bott i Sverige i cirka fem år kan söka svenskt  medbor­gar­skap

En utländsk medborgare kan ansöka om svenskt medborgskap om personen

  • kan styrka sin identitet
  • har fyllt 18 år
  • har permanent uppehållstillstånd (tidsbegränsat uppehållstillstånd gäller inte) eller
  • har uppehållsrätt eller uppehållskort (gäller EU-medborgare eller anhörig till EU-medborgare)
  • har levt ett skötsamt liv i Sverige
  • har uppfyllt kraven för hemvist (bott i Sverige en viss tid – ofta 5 år). 

Den som är gift eller sammanboende med en svensk kan söka svenskt medborgarskap redan efter tre år.

Barn

Barn blir normalt svenska medborgare samtidigt som den utländska föräldern blir svensk.
Ett barn med permanent uppehållstillstånd kan redan efter tre års bosättning i Sverige lämna in en anmälan om att bli svensk, även om föräldrarna inte uppfyller kraven.
Bara svenska medborgare har en ovillkorlig rätt att bo och arbeta i Sverige.

Läs mer om de regler som gäller för svenskt medborgarskap

Testa om du uppfyller villkoren för svenskt medborgarskap

Sidan senast uppdaterad: 2020-03-03

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?