2017-06-22

Migrationsverket vill driva det kunskapsbaserade samtalet i Almedalen

Förra årets närvaro blev en succé med tusentals besökare. I år deltar Migrations­verket i Almedalen med 19 seminarier om de mest aktuella ämnena om migration just nu på scenen ”Migrationsplatsen”.
– Migrationsplatsen ska bli Almedalens självklara mötesplats för alla som är intresserade av migrationsfrågor, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Bild från Almedalen 2016.

Migrationsverket i Almedalen 2016. Under veckan kom tusentals besökare för att lyssna på seminarier om migration och mottagande. Foto: Tomislav Stjepic.

Under Almedalsveckan den 2–6 juli kommer Migrationsverket att ta upp ämnen som åter­vändande, åldersbedömningar och säkerhetsläget i Afghanistan. Andra ämnen som man tar upp är den rättsliga kvalitet, bosättningslagen men också arbetstillstånd och blickar framåt på hur den nya gymnasielagen ska fungera.

– Vi vill lyfta de svåra frågorna och driva det kunskapsbaserade samtalet, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på Migrationsverket.

Seminarier och fördjupande samtal

Totalt arrangerar Migrationsverket 14 seminarier. Det blir fem fördjupande samtal om migration tillsammans med programledaren Claes Elfsberg. Han får i år besök av bland andra svenske EU-ambassadören Lars Danielsson för att diskutera förhandlingarna kring EU:s gemensamma asylpolitik. Andra gäster är etableringsminister Ylva Johansson och Sveriges Radios mellan­östernkorrespondent Cecilia Uddén.

Under en av dagarna kan besökarna träffa Migrationsverkets experter inom olika områden, som rättslig kvalitet, barn och Afghanistan, under rubriken ”Träffa verket”. Denna programpunkt pågår under hela dagen.

Hoppas på ny publiksuccé

Förra året drog Migrationsverkets scen många besökare. Tusentals besökare kom och lyssnade på myndighetens seminarier. I år hoppas man på ännu fler besökare.

– Vi har ett väldigt starkt program för alla som är intresserade av migrationsfrågor – och de är många i Almedalen, säger Petter Sundstén, projektledare för Migrationsverkets närvaro i Almedalen.

Samtliga seminarier kommer livesändas på Migrationsverkets externa webbplats: www.migrationsverket.se/almedalen, där även programmet ligger. Sändningarna ligger också kvar i efterhand så att det är enkelt att ta del av dem.

Migrationsverkets affisch till Almedalen 2017.