2018-08-09

Rymning från Migrationsverkets förvar i Kållered

Tre personer rymde från förvaret i Kållered tidigt på torsdagsmorgonen. Männen tog sig ut efter att en person från utsidan slagit sönder ett fönster med hjälp av ett tillhygge. Personerna är fortfarande försvunna och efterlysta av polisen.

Sammanlagt fyra män kunde ta sig ut genom rutan. Tre av dessa avvek. En man kunde omhändertas och återföras till förvaret.

– Vi ser väldigt allvarligt på varje rymning, och vi arbetar kontinuerligt med säkerhetsfrågorna. Våra nya förvarsenheter i Flen har ett fem meter högt stålstaket kring området, och det är ett sätt att minska risken för fritagningsförsök utifrån, säger Migrationsverkets presschef Per Ek.

Under onsdagen fanns uppgifter hos Migrationsverket om att ett fritagningsförsök skulle äga rum och extra väktare hade därför kallats in till förvaret i Kållered, men dessa åtgärder visade sig inte vara tillräckliga.

Polis kom under morgonen till platsen och inledde eftersökningsarbete. Enligt polisen var de tre förvarstagna som rymde fortfarande på fri fot under torsdagseftermiddagen.

Två förvarstagna fick lättare skador i samband med rymningen. Ingen av Migrationsverkets personal eller väktarna fick några fysiska skador på grund av rymningen.

Ett 30-tal personer har rymt från Migrationsverkets förvar vid en handfull tillfällen hittills i år. I våras rymde 14 personer från förvaret i Kållered. I fjol rymde 23 personer och 2016 rymde 30 personer från Migrationsverkets förvar.

Läs mer om förvarsverksamheten och säkerhetsarbetet här.