2018-09-25

Efter Migrationsöverdomstolens besked: Migrationsverket kan börja fatta bifallsbeslut

Migrationsöverdomstolen kom på tisdagen med besked angående den nya gymnasielagen. Beskedet innebär att Migrationsverket upphäver beslutsstoppet som fattades i somras, och kan börja fatta bifallsbeslut med stöd av lagen.

– Vi har nu gått igenom domarna och fattat beslut om att återuppta tillämpningen av den nya gymnasielagen i sin helhet. Det innebär att vi nu kan börja fatta bifallsbeslut i de här ärendena, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket.

Migrationsverket har hela tiden varit väl förberett på att pröva de nya gymnasielagsärendena. Därför kan beslut nu börja fattas inom kort.

– Vi kommer att jobba så fort vi kan med de här ärendena nu, så att de sökande kan få besked. Exakt när vi kommer att vara klara kan vi inte säga i nuläget, säger Fredrik Beijer.

Ansökningstiden sträcker sig till och med söndag den 30 september. Det är fem dagar kvar så det är viktigt att lämna in sin ansökan så snart som möjligt till Migrationsverket. Ansökan ska skickas in till Migrationsverket. Det gäller även om asylärendet just nu är överklagat och ska prövas av domstol.
Det går bra att komplettera sin ansökan efter ansökningsdatumet, men det är viktigt att själva ansökan kommer till Migrationsverket före den 1 oktober.

Här kan du läsa mer om hur du ansöker

Här kan du ta del av Migrationsöverdomstolens pressmeddelandelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Statistik

Sedan den 1 juli 2018 har totalt 9650 ansökningar kommit in till Migrationsverket.
8453 ärenden är öppna, det vill säga ärenden som för närvarande handläggs.
1159 ärenden är avgjorda, den överväldigande majoriteten är avslag.
Statistiken togs fram den 25 september 2018.