2018-10-11

Migrationsverket: gymnasielagsärenden ska avgöras före årsskiftet

Den sista september gick tiden ut för ansöka om uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen. Migrationsverket arbetar nu för att avgöra ärendena före årsskiftet.

Drygt 11 000 personer har ansökt om uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen, och hittills har drygt 2 000 ärenden avgjorts. Av de dryga 9 000 ärenden som väntar på beslut ligger cirka hälften hos Migrationsverket och andra hälften hos domstol.

– Vårt fokus just nu är att avgöra de ärenden som ligger hos Migrationsverket, och att lämna yttranden i de asylärenden som ligger i domstol, så att de i sin tur kan fatta beslut så fort som möjligt, säger Camilla Engström, som samordnar Migrationsverkets arbete med gymnasielagen.

Migrationsverket beräknar att de som har ansökt kommer att få sitt beslut senast till årsskiftet. Detta gäller den grupp som får sin ansökan prövad av Migrationsverket.

Den som får sin ansökan prövad i domstol behöver vända sig till respektive domstol för att få en uppskattning kring handläggningstiden. Migrationsverket arbetar dock intensivt med att lämna yttranden till domstolen i respektive ärende, något som alltså pågår samtidigt som den egna prövningen.

Uppdaterad statistik på prövningen av gymnasielagsärenden kommer att publiceras varje vecka på Migrationsverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, där du också kan läsa mer om gymnasielagen.

I morgon, fredag, kommer en live-sändning att visas på Migrationsverkets Facebook-sidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, där frågor om gymnasielagen kommer att besvaras. Sändningen börjar 10.30.