Migrationsverket logotyp

2019-04-12

Migrationsverket pausar utvisningar till Sudan

Med anledning av att presidenten i Sudan avsatts råder för tillfället ett osäkert läge i landet. Därför har Migrationsverkets biträdande rättschef Carl Bexelius beslutat att tillfälligt stoppa utvisningar till Sudan. Det skriver han i en rättslig kommentar.

– Med hänsyn till säkerhetssituationen i landet och svårigheterna att förutse den fortsatta händelseutvecklingen, kommer vi i dagsläget inte att fatta avvisnings- eller utvisningsbeslut, eller genomföra utvisningar till Sudan, säger Carl Bexelius.

Efter ett möte i slutet av veckan, där bland annat verkets landanalytiker med fokus på Afrika söder om Sahara deltog, har Migrationsverket nu skrivit en rättslig kommentar om säkerhetsläget i Sudan. Anledningen till detta är att presidenten i Sudan, Omar al-Bashir, den 11 april avsatts och ett militärt övergångsråd har tagit makten. Protester har så gott som dagligen ägt rum i Sudan sedan december 2018 på flera håll i landet och med flera dödade. Ett potentiellt scenario är att det kan uppstå en rivalitet mellan olika grupperingar som slåss mot varandra om makten.

– Vårt beslut kan komma att ändras, men för tillfället är det detta som gäller. Vi fortsätter att bevaka utvecklingen i landet noggrant, säger Carl Bexelius.

Sedan 2017 har 241 personer från Sudan sökt asyl i Sverige. 108 ärenden har avgjorts varav 24 av dessa har fått bifall och 55 har fått avslag.

131 personer väntar fortfarande på sina beslut.

Läs Migrationsverkets rättsliga kommentar härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster