Migrationsverket logotyp

2019-07-01

Kompetensinvandring i fokus när Migrationsverket besöker Almedalen

På måndag är Migrationsverket på plats i Almedalen, men med ett annat upplägg än tidigare år. Istället för att ha en egen scen deltar verket i andra aktörers seminarier, arrangerar ett seminarium på Barnombudsmannens scen och bjuder in till personliga arbetsmöten.
– Under Almedalsveckan pratas det om migration och därför är det viktigt att vi som expertmyndighet är där för att driva det faktabaserade samtalet, säger Petter Sundsten, producent på verkets kommunikationsavdelning.

I år arrangerar Migrationsverket bara ett eget seminarium. Det hölls på Barnombudsmannens plats under måndagen och handlade om hur verket förbereder sig för att barnkonventionen ska bli svensk lag 2020. Övriga seminarier som Migrationsverket deltar i arrangeras av andra aktörer. Exempelvis deltog verkets gd Mikael Ribbenvik i dag i ett samtal på temat ”Arbetskraftsinvandring – hur blir Sverige världsbäst?” som Entreprenörskapsforum och Företagarna höll i. I fredags publicerade DN en debattartikel av Mikael Ribbenvik med rubriken Kompetensinvandringen till Sverige är nu rekordstorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

– Vi har en rekordhög kompetensinvandring just nu och handläggningstiderna har minskat kraftigt. Sedan december 2017 har vi ett nytt rättsligt läge att förhålla oss till som innebär att vi kan göra en helhetsbedömning över anställningsvillkoren under hela tillståndsperioden – vi behöver inte detaljkontrollera avvikelser månad för månad, säger Migrationsverkets
kommunikationschef Fredrik Bengtsson.

Frågan om arbetstillstånd står också i fokus för en arbetslunch där gd Mikael Ribbenvik möter justitie- och migrationsminister Morgan Johansson samt representanter från fack och arbetsgivare.

Migrationsverket medverkar också i seminarier om bland annat digitalisering och förlängningen av den tillfälliga lagen. Dessutom har verket bjudit in centrala personer inom
olika organisationer till personliga arbetsmöten. Mikael Ribbenvik ska exempelvis träffa Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty, och Jan-Olov Jacke, vd för svenskt näringsliv.

– Syftet med dessa möten är att vi ska kunna ha öppna samtal där vi får tillfälle att lyssna och lära av andra, men också prata om sådant som är viktigt för oss, säger Petter Sundsten.