2020-01-31

Storbritannien lämnar EU med avtal

Natten mellan den 31 januari och 1 februari lämnar Storbritannien EU, och det kommer att ske under ordnade former. Det utträdesavtal som under hösten förhandlats fram mellan EU och den brittiska regeringen har nu godkänts.

Avtalet innehåller regler för vad som ska gälla under en övergångsperiod för att göra Storbritanniens utträde så smidigt som möjligt. Enligt detta kommer i praktiken ingenting förändras för de brittiska medborgarna under övergångsperioden, som sträcker sig till den 31 december 2020.

‒ Under övergångsperioden kommer brittiska medborgare och deras familjemedlemmar att ha i princip samma rättigheter som tidigare, och de kan fortsätta bo, arbeta och studera i Sverige, säger Jonas Colling, ansvarig för att samordna brexit på Migrationsverket.

Enligt avtalet ska varje medlemsstat utforma ett förfarande som gör det möjligt för brittiska medborgare att kunna behålla sina rättigheter även efter övergångsperioden.

‒ Det är upp till regeringen att avgöra hur Sveriges förfarande ska se ut. Migrationsverket rekommenderar att brittiska medborgare inväntar information om detta, för att se hur de på bästa sätt behåller sina rättigheter efter övergångsperioden.

Migrationsverkets webbplats kommer att uppdateras med information om Sveriges förfarande för brittiska medborgare så snart det är klart.

Läs mer på Migrationsverkets webbplats