Migrationsverkets generaldirektör ny ordfö­rande för EASO

Generaldirektör Mikael Ribbenvik har valts till ny ordförande i styrelsen för Europeiska stödkontoret för asylfrågor. Förordnandet sträcker sig över tre år och han tillträdde i sin nya roll direkt efter att valet blev klart på torsdagen. Rollen som generaldirektör påverkas inte.

Syftet med Europeiska stödkontoret för asylfrågor (EASO) är att stärka EU-medlemsstaternas praktiska samarbete i asylfrågor, främja genomförandet av det gemensamma asylsystemet och stödja medlemsstater som är utsatta för särskilt tryck.

EASO, med säte i Malta, leds av en verkställande direktör och har en styrelse som består av myndighetschefer och politiska tjänstemän från de 27 medlemsländerna. Mikael Ribbenvik har suttit med i styrelsen som Sveriges representant sedan 2013 och blev 2019 vald till vice ordförande. Nu tar han klivet upp och blir i och med torsdagens beslut ny ordförande efter irländske David Costello.

– Jag är glad att ha fått det här förtroendet och ser fram emot att få driva arbetet i styrelsen vidare i min nya roll. Vi befinner oss i en viktig fas i utvecklingen av det gemensamma asylsystemet i Europa och EASO har en viktig roll att spela för att driva genomförandet och det praktiska samarbetet framåt, säger Mikael Ribbenvik.

Som ny ordförande vill han bland annat främja en bra dialog mellan länderna och sätta ökat fokus på de strategiska frågorna.

– Det är viktigt med utbyte av kunskap och erfarenhet men jag vill också utveckla styrelsen som en strategisk tillgång i EASO:s arbete och utveckling, säger Mikael Ribbenvik.

En av de stora frågorna framöver blir genomförandet av den gemensamma asyl- och migrationspakten som är under förhandling. En del i paketet är att göra stödkontoret EASO till en fullfjädrad myndighet* med ökat mandat.

– Det är en förändring som syftar till att stärka EASO:s roll och det blir en fråga som styrelsen kommer att lägga kraft på när förordningen antas, säger Mikael Ribbenvik.

Ordförandeposten innebär ingen förändring när det gäller rollen som generaldirektör för Migrationsverket.

Mikael Ribbenvik kandiderade till ordförandeposten med stöd av den svenska regeringen och vann omröstningen som en av två kandidater.

Läs mer om EASO Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

* Namnet på den nya myndigheten är EUAA – European Union Asylum Agency