Fler personer från Ukraina kan få skydd i Sverige

Regeringen har beslutat att ändra de svenska reglerna för vem som kan få uppehållstillstånd med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet. Ändringen börjar gälla den 26 april och innebär att fler personer som har bott i Ukraina kommer att kunna få skydd i Sverige.

Tidigare kunde bara personer som flytt från Ukraina den 24 februari eller senare, det vill säga från första dagen av den ryska invasionen, söka skydd enligt massflyktsdirektivet. Migrationsverket bedömer att även personer som lämnade Ukraina när spänningarna började öka borde kunna få skydd, och har därför bett regeringen att ändra datumgränsen för vem som omfattas av massflyktsdirektivet.

Regeringen har nu beslutat att från och med den 26 april kan även personer som kom till Sverige den 30 oktober 2021 eller senare ansöka om skydd enligt massflyktsdirektivet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det krävs att personen har stannat kvar i Sverige efter att säkerhetsläget i Ukraina försämrades.

– Datumet, den 30 oktober 2021, motsvarar enligt Migrationsverket den tidpunkt då det började rapporteras om att Ryssland stationerade soldater och militärt material längs gränsen, säger Migrationsverkets rättschef Carl Bexelius.

Läs mer om vad som krävs för att få uppehållstillstånd med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet, hur det går till att ansöka och vilket stöd den som får uppehållstillstånd har rätt till.

Denna information finns även på engelska, ukrainska och ryska:

För dig som kommer från Ukraina – information och webbansökan