Amir, född 1981 i Teheran, Iran

"Enligt min syster som studerade i Falun var Sverige trist, kallt och dyrt. Men hon är en storstadstjej – det hon kallar tråkigt tycker jag om. Jag föredrar naturen och livet på landet framför stora städer och nattliv."

– När jag var fem år flyttade min familj från en lägenhet i centrala Teheran till en villa förort i Karaj, cirka tre mil från huvudstaden. Jag trivdes där. Vi hade egen trädgård och skaffade hund, en schäfer som hette Joe. Han var väldigt stark och lekfull och jag minns honom som väldigt stor, kanske för att jag själv var så liten. Jag kommer ihåg hur jag höll hårt i kopplet och hur han ändå lyckades dra med mig dit han ville. Mina favoritämnen i skolan var kemi och biologi. Direkt efter gymnasiet började jag studera vid universitet i staden Garmsar för att bli veterinär. Det var bara män som fick gå veterinärutbildningen, det ansågs vara ett manligt yrke.

– När jag var klar med min veterinärsexamen började jag arbeta som inspektör på en bank som hade hand om försäkringsärenden. När bönder anmälde att deras djur var sjuka eller hade dött och ville få ut pengar på försäkringen var det mitt jobb att åka dit och bedöma skadorna. Jobbet innebar många timmar i bil, vilket jag inte trivdes med. Min syster bodde här i Sverige då, och hon föreslog att jag skulle komma hit. I Sverige skulle jag kunna studera etologi, ett ämne som jag tycker mycket om, och det var den möjligheten som övertygade mig om att flytta hit. Enligt min syster som studerade i Falun var Sverige trist, kallt och dyrt. Men hon är en storstadstjej – det hon kallar tråkigt tycker jag om. Jag föredrar naturen och livet på landet framför stora städer och nattliv. Jag tycker inte om när det är för mycket folk.

– När jag kom till Sverige i augusti 2010 var det första gången jag var utanför Iran. Det som gjorde störst intryck på mig var himlen. Den är så blå här i Sverige, med så vackra vita moln. I Iran är himlen antingen grå och helt molntäckt eller så är det inga moln alls. Här har molnen en massa olika former, och på något sätt verkar de vara närmare jorden. Kanske beror det på att luften är renare här. Den första vintern jag var här var snötäcket mer än en meter högt. Det var extremt vackert.

– Att studera i Sverige är annorlunda mot Iran. Här är en stor del av studierna gruppbaserade och studenterna arbetar tillsammans. I Iran går studierna mer ut på att memorera böcker och skriva tentor, vilket inte är lika kul.

– När jag blev klar med min masterutbildning var jag säker på att jag ville söka doktorandtjänst här. Min forskning som jag håller på med nu handlar om domesticering av djur. Jag ägnar 60 procent av tiden åt forskning, utöver det undervisar jag och tar själv en del kurser.

– Efter att jag har doktorerat skulle jag vilja forska om mänskliga sjukdomar. Jag hoppas att jag kan få ett bra och stimulerande arbete.

Gäststudier 2016

Under 2016 beviljades 8 096 personer uppehållstillstånd på grund av studier. 1 424 beviljades tillstånd som nära anhörig till en student. Dessutom gavs 928 doktorander tillstånd samt 445 studenter som arbetssökande.

Totalt 10 896 personer

Kina 2 274 personer
Indien 1 211 personer
Pakistan 843 personer
USA 681 personer
Iran 562 personer

Anledningen till att färre studenter söker sig hit är med all sannolikhet att universiteten införde en avgift från höstterminen 2011. Nu måste utomeuropeiska studenter, utanför EU/EES, betala cirka 125 000 kr/år till universitetet. De måste också visa att de har medel för sin egen försörjning under hela studietiden. Försörjningskravet är för närvarande minst 8 010 kronor/månad.  

Gäststudenter betalar för både utbildning och uppehälle

Studierna ska vara på universitet eller högskola. Studenten ska betala för studieplatsen och visa att han eller hon kan försörja sig under hela studietiden, för närvarande drygt 8 000 kr per månad. Tillståndet måste vara klart före inresan till Sverige.

Läs mer om vilka regler som gäller för att få tillstånd för studier i Sverige

Sidan senast uppdaterad: 2017-12-12

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre*


Om du vill ställa en fråga till Migrationsverket hittar du kontaktuppgifter under fliken Kontakta oss.