Mithun bidrar med sin IT-kunskap

Mithun.

– Jag kom för att introducera det IT-system som mitt företag i Indien hade skapat. När jag landade i Sverige i februari var det mycket kallt och jag frös i min sommarjacka.
 
– Jag fick arbetstillstånd för att föra över systemet till beställaren, som var en bank i Sverige. Där är jag fortfarande kvar för utvecklingsarbetet växte och nu arbetar jag med att sammanlänka olika IT-system. Jag har lärt mig förstå svenska men engelska är mitt arbetsspråk.
 
Även om Mithun tillför sin kunskap till Sverige så kommer han också att ta med sig erfarenheter härifrån när han återvänder hem:

– Jag har fått lära mig att leva miljömedvetet och det är något som jag kommer att bära med mig om jag flyttar tillbaka till Indien, säger Mithun.

Beviljade förstagångsansökningar av arbetstillstånd 2016


Totalt gavs tillstånd till 24 709 arbetstagare egna företagare och deras anhöriga.

Under 2016 beviljades 16 081 personer uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige som arbetstagare eller egna företagare. Dessutom gavs tillstånd till 8 628 personer som anhöriga till dessa.

Indien 6 818 personer
Thailand 3 616 personer
Kina 1 689 personer
Irak 982 personer
USA 924 personer

Arbetstagare: 12 985 personer
Egna företagare: 174 personer
Gästforskare: 907 personer
Internationellt utbyte/praktikanter/idrottsutövare: 2 015 personer.

De vanligaste yrkena är: medhjälpare inom jordbruk (inklusive bärplockare), dataspecialister samt inom restaurangnäringen eller idrottsmän. Den ”typiska” arbetstagaren är en dataspecialist från Indien eller en thailändare som plockar bär i tre månader. 

De vanligaste idrotterna är: fotboll, ishockey, basketboll, bandy, volleyboll. För att få tillstånd måste också Riksidrottsförbundet ge sitt medgivande.

Ansökan kan göras elektroniskt men arbetstillståndet måste vara klart före inresan till Sverige.

Sidan senast uppdaterad: 2017-04-27

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?