Mithun bidrar med sin IT-kunskap

Mithun.

– Jag kom för att introducera det IT-system som mitt företag i Indien hade skapat. När jag landade i Sverige i februari var det mycket kallt och jag frös i min sommarjacka.
 
– Jag fick arbetstillstånd för att föra över systemet till beställaren, som var en bank i Sverige. Där är jag fortfarande kvar för utvecklingsarbetet växte och nu arbetar jag med att sammanlänka olika IT-system. Jag har lärt mig förstå svenska men engelska är mitt arbetsspråk.
 
Även om Mithun tillför sin kunskap till Sverige så kommer han också att ta med sig erfarenheter härifrån när han återvänder hem:

– Jag har fått lära mig att leva miljömedvetet och det är något som jag kommer att bära med mig om jag flyttar tillbaka till Indien, säger Mithun.

De fem vanligaste nationaliteterna
- beviljade förstagångsansökningar av arbetstillstånd 2015

Under 2015 beviljades 16 975 personer uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige. Här ingår förutom arbetstagare även gästforskare, säsongsarbetare (t.ex. bärplockare), praktikanter, au-pairer samt professionella idrottsutövare.

Indien 3 525
Thailand 4 322
Kina 1 105
USA 853
Ukraina 719

De vanligaste yrkena är: medhjälpare inom jordbruk (inklusive bärplockare), dataspecialister samt inom restaurangnäringen eller idrottsmän. Den ”typiska” arbetstagaren är en dataspecialist från Indien eller en thailändare som plockar bär i tre månader. 

De vanligaste idrotterna är: fotboll, ishockey, basketboll, bandy, volleyboll. För att få tillstånd måste också Riksidrottsförbundet säga okej.

Ansökan kan göras elektroniskt men arbetstillståndet måste vara klart före inresan till Sverige.

Senast uppdaterad: 17 november 2016

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?