Wonnie, född 1988 i Kingston, Kanada

"När jag var barn reflekterade jag aldrig över vilken mångfald som finns i Kanada."

– Jag började spela fiol när jag var fyra år. Jag avskydde det till en början! Men när jag var 14 år vände det. 
 
– När jag var barn reflekterade jag aldrig över vilken mångfald som finns i Kanada. I skolan lades det aldrig någon vikt vid människors etnicitet eller religion. När en klasskompis var ledig kunde man få höra att de firade ramadan eller pesach – och det var liksom inget man fäste någon betydelse vid, man var mest avundsjuk för att person en slapp skolan. Mångfalden var så självklar att jag aldrig tänkte på att den existerade förrän jag flyttade därifrån. För i jämförelse med Kanada tycker jag inte att mångfalden är särskilt påtaglig i Sverige. Den syns mer i Stockholm, men även här har jag stått på en scen med 800 personer – och varit den enda som inte varit vit.

– En svensk musiker jag lärt känna tyckte att jag skulle komma till Sverige och provspela för Kungliga filharmonikerna. Jag åkte till Stockholm och provspelade – och fick jobbet. Jag blev så glad. När jag kom hit hyrde jag ett rum i ett hus i Sundbyberg av en familj. De gav mig en jättebra introduktion till Sverige, bjöd in mig till julfirande och lärde mig "Helan går". Flera kollegor i orkestern har också bjudit hem mig för att fira jul. De är verkligen genuint omtänksamma.

– Stockholm är en extremt vacker stad och jag trivs verkligen här. Jag har i nuläget inga andra planer för framtiden än att stanna. Men när min vän som fått jobb i samma orkester lyfte sitt glas och skålade för "de kommande 40 åren" hajade jag till. Tanken på att stanna på samma ställe i 40 år kändes väldigt skrämmande.

– Samtidigt vet jag inte var annars jag skulle vilja jobba. Konserthuset här i Stockholm är jättebra. Jag älskar mitt jobb och mina kolleger är fantastiska. Vi orkestermusiker flyttar för jobbet. Man har en extrem tur om man kan välja stad först. Mina vänner som arbetar på andra platser i världen tycker om sina jobb, men jag älskar verkligen mitt jobb. Jag saknar det när jag inte är där! 

Beviljade förstagångsansökningar av arbetstillstånd 2017


Under 2017 beviljades 32 294 personer uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige som arbetstagare eller egna företagare. I siffran ingår tillstånd till 8 629 personer som anhöriga till dessa.

Arbetstagare: 16 178 personer
Egna företagare: 221 personer
Gästforskare: 1 222 personer
Internationellt utbyte/praktikanter/idrottsutövare: 2 440 personer.

De kom från
Indien 8 483 personer
Thailand 3 512 personer (bärplockare)
Kina 2 226 personer
USA 1 406 personer
Ukraina 1 255 personer

Totalt 32 294 personer

De vanligaste yrkena är: medhjälpare inom jordbruk (inklusive bärplockare), dataspecialister samt inom restaurangnäringen eller idrottsmän. Den "typiska" arbetstagaren är en dataspecialist från Indien eller en thailändare som plockar bär i tre månader. 

De vanligaste idrotterna är: fotboll, ishockey, basketboll, bandy, volleyboll. För att få tillstånd måste också Riksidrottsförbundet ge sitt medgivande.

Ansökan kan göras elektroniskt men arbetstillståndet måste vara klart före inresan till Sverige.

En arbetstagare måste ha ett arbetserbjudande och en tillräckligt hög lön för att kunna ges uppehålls- och arbetstillstånd

En arbetstagare, som inte är medborgare i något EU-land, måste visa ett arbetserbjudande från en arbetsgivare i  Sverige. Tillståndet måste vara klart före inresan till Sverige. Arbetserbjudandet ska bifogas ansökan om uppehållstillstånd och arbetstillstånd. Lönen måste vara tillräckligt hög för att personen ska kunna försörja sig. Ofta har även asylsökande och gäststudenter rätt att arbeta.

EU-medborgare behöver inte söka uppehållstillstånd

EU-medborgare som har sin försörjning tryggad genom egna medel eller anställning har rätt att bo och arbeta i Sverige – utan att behöva söka några tillstånd.

Skatteverket folkbokför EU-medborgaren och meddelar det tiosiffriga personnumret.

Sidan senast uppdaterad: 2018-02-28

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre*


Om du vill ställa en fråga till Migrationsverket hittar du kontaktuppgifter under fliken Kontakta oss.