Migrationsverket logotyp

Frågor och svar om arbetstillstånd för bärplockare

Frågor och svar för arbetstagare

Anställningserbjudandet anger vilka försäkringar som din arbetsgivare ska teckna för dig. Om du ansöker om arbetstillstånd för kortare tid än tre månader ska du ha en försäkring som täcker kostnader för läkarvård och sjukhusvistelse för tiden du är här. Försäkringen ska också täcka om du behöver hemtransport av medicinska skäl.

Nej, du får inte tillbaka ansökningsavgiften även om du får avslag på din ansökan.

Om det uppstår problem med din arbetsgivare i Sverige kan du pröva att kontakta Svenska Kommunalarbetarförbundet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om din arbetsgivare är etablerad i Sverige gäller andra villkor. Att arbetsgivaren är etablerad i Sverige innebär att arbetsgivaren har sitt säte och sin faktiska verksamhet här.

Om du ska arbeta under en tidsbegränsad period som bärplockare ska du ansöka om arbetstillstånd för säsongsarbete i stället.

Läs mer om tillstånd för säsongsarbete

Frågor och svar för ombud och arbetsgivare

Det är Svenska kommunalarbetarförbundet som ska yttra sig över villkoren i anställningserbjudandet.

www.kommunal.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Det går att göra på flera sätt. Ett sätt är till exempel att skicka in lönespecifikationer för de bärplockare du anställde tidigare år.

Kontakta det bemanningsföretag som du vill använda dig av. Om du anlitar ett bemanningsföretag som inte finns i Sverige måste de ha en filial registrerad i Sverige. Det är bemanningsföretaget som ska skapa ett anställningserbjudande i e-tjänsten och garantera de lämnade uppgifterna om anställningsvillkoren.

Det kan du göra genom att exempelvis visa att det finns likvida medel på bank eller motsvarande, checkkrediter eller garantier från bank (gäller endast bank inom EU/EES och Schweiz). Det kan även visas genom juridisk bindande utfästelse från en annan finansiär eller borgensförbindelse från borgensman som kan visa att tillgångar finns. Till stöd för detta kan exempelvis även balans- och resultatrapporter lämnas in.

Det kan du visa på olika sätt, till exempel genom dokument där det framgår att arbetstagaren mottagit informationen som du som arbetsgivare tar fram.

Arbetstagaren måste tjäna minst 13 000 kronor och kunna leva på sin lön. Alla arbetstagare jobbar inte full arbetstid, men även om man jobbar till exempel 75 procent måste lönen komma upp i minst 13 000 kronor före skatt – det motsvarar då en månadslön som är högre än 13 000 kronor.

Ja, det kan du. Men du måste erbjuda lön och anställningsvillkor som är i nivå med svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt i yrket eller branschen. Facket ska också ges tillfälle att yttra sig över anställningsvillkoren.

En EU-medborgare har rätt att arbeta, studera eller bo i Sverige utan arbetstillstånd eller uppehållstillstånd. Vid inresan till Sverige behöver de ett giltigt pass eller ett identitetskort där medborgarskapet framgår. För fler frågor, kontakta Skatteverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ja, du kan ansöka ändå. Migrationsverket kommer att begära ett yttrande från facket, men din ansökan tar betydligt längre tid att handlägga.

Om bärplockaren ska arbeta kortare tid i Sverige än tre månader och kommer från ett land där man behöver visum för inresa i Sverige, måste bärplockaren även söka visum.

Länder vars medborgare behöver visum för att arbeta kortare tid än tre månaderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om att ansöka om visum

Om bärplockaren är anlitad av ett bemanningsföretag så går bärplockaren under ett avtal kallat bemanningsavtalet och där är lägstalönen något högre än i avtalet med skogs- och lantarbetsgivarförbundet.

Sidan senast uppdaterad: 2020-08-05

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?