2018-12-05

Nytt rättsligt ställningstagande rörande personlig assistans

Migrationsverket har tagit fram ett rättsligt ställningstagande som rör personlig assistans. Från och med nu kommer den som söker arbetstillstånd som personlig assistent att behöva lämna in en kopia av Försäkringskassans beslut om assistansersättning.

Det rättsliga ställningstagandet beskriver vem som är arbetsgivare och vilka anställningsformer som finns och konstaterar att en anställning som personlig assistent finansieras genom assistansersättning. Det är Försäkringskassan som beslutar om assistansersättning.

Migrationsverket kommer från och med nu att kräva att den som söker arbetstillstånd som personlig assistent lämnar in en kopia av Försäkringskassans beslut. Genom detta beslut visar arbetstagaren att det finns en person att arbeta hos och att denna person har rätt till assistansersättning. Om beslutet inte lämnas in kan Migrationsverket avslå ansökan om arbetstillstånd.

Ett beslut om assistansersättning omfattas av sekretess och därför kan inte Migrationsverket själv hämta beslutet från Försäkringskassan.

Migrationsverket kommer att uppdatera webbansökan för att göra det möjligt att lämna in en kopia av Försäkringskassans beslut. Innan webbansökan har förändrats kan beslutet laddas upp som en övrig bilaga. Personer som redan har lämnat in en ansökan om arbetstillstånd som personlig assistent kommer att få en begäran om komplettering för att lämna in beslutet till Migrationsverket.

Läs mer i det rättsliga ställningstagandetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster