2019-09-05

Ny webbansökan för au pairer, praktikanter, gästforskare och ICT-tillstånd

5 september lanserade Migrationsverket en ny webbansökan gällande arbetstillstånd för au pairer, praktikanter och gästforskare. Den största förändringen är att det nu är arbetsgivaren som påbörjar ansökan, med undantag för dig som är gästforskare som fortsatt själv påbörjar din ansökan. Även du som ansöker om ett ICT-tillstånd kan numera ansöka via webben.

Migrationsverket har i en tidigare nyhet berättat om att webbansökan har fått ett nytt utseende och flera nya funktioner som gör det enklare för dig och din arbetsgivare att fylla i ansökan korrekt och därmed minska risken för kompletteringar. För dig som ansöker om arbetstillstånd som au pair, praktikant eller gästforskare har ansökan också blivit mer anpassad efter ditt ansökningsskäl. Det innebär bland annat att systemet endast kommer att efterfråga de bilagor som är relevanta för just din ansökan.

En av de största nyheterna med den nya ansökan är att arbetsgivaren nu påbörjar processen. Tidigare gjorde du som sökande hela ansökan själv, men bifogade då en bilaga med anställningserbjudande från värdfamiljen eller företaget. Anställningserbjudandet fylls numera alltså i digitalt i webbansökan. Du som är gästforskare gör fortfarande din ansökan själv.

När det nu är arbetsgivaren som påbörjar ansökan genom att skapa ett anställningserbjudande på webben innebär det att Migrationsverket genom ansökan får en verifierad e-postadress till både arbetsgivaren och dig som söker, och vi kan därför kommunicera säkert med båda parter.

Fler förändringar som har gjorts är bland annat att ansökan har blivit responsiv vilket betyder att den även fungerar bra i surfplatta och mobil, att du har möjlighet att hoppa mellan svenska och engelska, att du kan välja vilket steg du vill gå tillbaka till för att redigera och att du nu kan ansöka om permanent uppehållstillstånd direkt i förlängningsansökan.

Även du som ansöker om ett ICT-tillstånd och som tidigare endast har kunnat ansöka via en pappersansökan till ambassad, kan nu ansöka via webben. De nya funktionerna gäller även för dig.

Läs vilka fler förändringar som tidigare har gjorts i webbansökan

Läs mer om hur du ansöker om arbetstillstånd som au pair, praktikant eller gästforskare, eller om ett ICT-tillstånd

Flagga - EU.