2019-09-26

Ny webbansökan för fler arbetstagare

26 september lanserade Migrationsverket nya e-tjänster gällande arbetstillstånd för artister, idrottare, säsongsarbetare och feriearbete för unga personer. Även du som ansöker om EU-blåkort eller uppehållstillstånd som egen företagare har fått nya e-tjänster.

I tidigare nyheter har Migrationsverket berättat om att flera e-tjänster har fått nytt utseende och flera nya funktioner som gör det enklare för dig och din arbetsgivare att fylla i ansökan korrekt, och därmed minska risken för kompletteringar.

Den största förändringen för dig som ansöker om EU-blåkort, eller dig som ansöker om arbetstillstånd som artist, idrottare eller säsongsarbete är att arbetsgivaren nu påbörjar processen och fyller i anställningserbjudandet digitalt.

Det innebär också att du som söker arbetstillstånd för säsongsarbete i Sverige och som tidigare endast har kunnat ansöka via en pappersansökan till ambassad, nu kan ansöka via webben.

Eftersom det nu är arbetsgivaren som i de flesta fall påbörjar ansökan på webben innebär det att Migrationsverket får en verifierad e-postadress till både arbetsgivaren och dig som söker. Därför kan vi kommunicera säkert med båda parter.

Läs om vilka fler förändringar som tidigare har gjorts i webbansökan

Läs mer om hur du ansöker om arbetstillstånd för artister, idrottare, säsongsarbetare och feriearbete eller om ett EU-blåkort

Läs mer om hur du ansöker om uppehållstillstånd som egen företagare