Migrationsverket inför nya regler för bättre kontroll av pass

Från 1 november måste du som ansöker om arbetstillstånd eller tillstånd för eget företagande personligen visa upp ditt pass innan Migrationsverket kan fatta beslut.

Det nya kravet gäller både dig som ansöker om uppehållstillstånd för första gången och dig som ansöker om förlängt uppehållstillstånd, om du använder ett pass som du inte tidigare har visat för Migrationsverket, ambassaden eller generalkonsulatet. Om du ansöker med ett pass som du redan tidigare har visat upp i samband med ett personligt besök behöver du inte visa upp det igen.

Vi kontaktar dig om vi vill se ditt pass

Om Migrationsverket vill se ditt pass kommer vi att kontakta dig med information om hur du bokar tid för att visa upp ditt pass. Du ska inte skicka in ditt pass.

Om du behöver visum eller uppehållstillståndskort för att resa till Sverige kommer du i de flesta fall få lämna fingeravtryck och bli fotograferad i samband med att du visar upp ditt pass på en ambassad eller ett generalkonsulat.

Medföljande familjemedlemmar

Även dina familjemedlemmar måste visa upp sina pass innan de kan få uppehållstillstånd. Kravet att visa upp sitt pass personligen gäller inte barn under fem år, men om barnet behöver ett uppehållstillståndskort måste hen också följa med för att bli fotograferad.

Permanent uppehållstillstånd

Om du ansöker om permanent uppehållstillstånd och uppfyller de kraven behöver du inte visa upp ditt pass.