Ansök på webben om visum för att besöka Sverige

Du ska lämna in din ansökan om visum till en svensk ambassad eller generalkonsulat i det land där du bor. Vissa ambassader och generalkonsulat erbjuder möjligheten att ansöka om visum på webben. Vilka de är kan du se i listan nedan.

Om den svenska ambassaden eller generalkonsulatet där du ska lämna in din ansökan inte finns med i listan kan du läsa mer om hur du ansöker om visum på ambassadens eller generalkonsulatets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På dessa ambassader och generalkonsulat kan du ansöka om visum på webben:

Du kan inte använda webbansökan om

 • Sverige representerar ett annat Schengenland som du vill ha visum för att besöka
 • du samtidigt ansöker om arbetstillstånd
 • du enligt VFA (Viseringsförenklingsavtalet) inte behöver betala någon ansökningsavgift.

Varför ansöka elektroniskt

Att söka via webben är det enklaste och snabbaste sättet att lämna in en ansökan. Det tar 15 till 30 minuter att genomföra ansökan. När du ansöker via webben kontrolleras det att alla obligatoriska uppgifter och handlingar finns med. I vissa fall kan ansökan behöva kompletteras efter att handläggning påbörjats.

Obs! Det är mycket viktigt att du hämtar information om lokala villkor för ansökningar via webben på ambassadens hemsida.

Krav för webbansökan

För att kunna göra en webbansökan ska du

 • ha fyllt 18 år
 • ha en giltig e-postadress
 • kunna betala ansökningsavgiften med Visa- eller Mastercard/Eurocard-kort. Kortet måste vara aktiverat för internetbetalning
 • kunna skanna eller fotografera de dokument som ska bifogas
 • ha ett program som läser pdf-format, till exempel Acrobat Readerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • i första hand använda Internet Explorer som webbläsare. Uppstår det problem kan du prova att använda Google Chrome eller Mozilla Firefox.

Att tänka på när du ansöker på webben

 1. Du ska först registrera dig. När du har gjort det dig får du ett mejl till den e-postadress du har angett som innehåller användarnamn, lösenord och en länk till ansökningsformuläret.
  Om du inte får något mejl från Migrationsverket kan det bero på att spam-filtret i ditt e-postprogram har uppfattat mejlet som skräppost. Du bör därför kontrollera din mapp för skräppost.
 2. Du har 1,5 timme på varje sida för att fylla i uppgifterna.
 3. Använd bara knapparna i formuläret för att gå framåt eller bakåt i ansökan, använd inte webbläsarens knappar till detta.
 4. Om du avbryter din ansökan eller råkar ut för tekniska avbrott måste du logga in på nytt inom 48 timmar för att den information du har skrivit inte ska raderas. Logga in via länken i mejlet du fick när du registrerade dig som användare.
 5. Om du har glömt ditt lösenord kan du byta lösenord via länken i mejlet du fick när du registrerade dig som användare.
 6. När du har fyllt i alla frågor är det bra om du kontrollerar att ansökan är rätt ifylld.
 7. Du ska skriva ut och lämna in din ansökan till en svensk ambassad eller konsulat.
 8. När du har godkänt din ansökan kan du inte längre ändra några uppgifter. Du kan inte heller skicka in dokument genom webbansökan.
 9. När du är klar med din ansökan får du en bekräftelse till din e-postadress. Om du inte får något mejl från Migrationsverket kan det bero på att spam-filtret i ditt e-postprogram har uppfattat mejlet som skräppost. Du bör därför kontrollera din mapp för skräppost.

Besök hos ambassaden

För att din ansökan ska kunna behandlas måste du besöka den ambassad som du har valt att skicka in din ansökan till. Där ska du identifiera dig, bli fotograferad och lämna fingeravtryck samt styrka de handlingar du bifogat ansökan. Den passhandling som registrerades i ansökan måste tas med vid besöket och vara giltig i tre månader efter avslutad resa. Du ska även ha med dig den utskrivna ansökan vid besöket.

Information kring ambassadernas öppettider samt hur du bokar ditt besök, vänligen se respektive ambassads webbplats ovan.

Bifoga dokument

Dokument som du skickar in som bilagor till webbansökan ska vara i formaten pdf, doc, docx, jpg, png, rtf eller txt. Endast latinska tecken är tillåtna i filnamnet. Ett dokument får inte vara större än 2 megabyte (MB).

Observera att i vissa webbläsare går det inte att öppna blanketterna eller fylla i dem. Spara då ned dem på din dator och öppna dem med ett pdf-program, t.ex. Acrobat Reader. Du kan också pröva att öppna blanketterna i en annan webbläsare. Om du öppnar blanketterna i senaste versionen av Acrobat Reader kan du också spara den ifyllda blanketten.

Kontrollera att all information på dokumenten du skickar med syns tydligt. På passkopiorna måste även siffror och tecken längst upp och längst ned på passidorna synas tydligt.

Dokumenten bör vara översatta till svenska eller engelska av auktoriserad översättare. Du ska alltid skicka med en kopia av originaldokumentet.

Fullmakt att företräda dig

Om du vill att någon annan ska företräda dig i ditt ärende hos Migrationsverket kan du ge en fullmakt till den personen. En fullmakt kan till exempel ge någon annan rätt att ansöka, ta del av skälen för ett beslut eller överklaga ett beslut för din räkning. Fullmakten ska skrivas och undertecknas av dig som ger fullmakt till någon annan och ska visas upp i original om Migrationsverket begär det. Du som är över 18 år och vill att en annan familjemedlem ska företräda dig behöver också lämna in en fullmakt.

För att ge fullmakt till en annan person kan du använda blanketten Fullmakt. Blanketten gäller för dig som har ansökt om uppehållstillstånd på grund av arbete, studier, anknytning eller besök.

Fullmakt, blankett nummer 106011PDF

Inställningar i webbläsaren

Din webbläsare måste tillåta Javascript för att du ska kunna göra en webbansökan. Du måste också tillåta användningen av kakor (cookies). Oftast är webbläsaren inställd på att acceptera både Javascript och cookies (såvida du inte själv ändrat de inställningarna).

Användarvillkor

För att göra en webbansökan måste du godkänna användarvillkoren. Det gör du när du registrerar dig som användare.

Användarvillkor för webbansökanöppnas i nytt fönster
Användarvillkor för visumansökanöppnas i nytt fönster

varningstriangel

Säkerhet

Migrationsverket använder tekniskt skydd för att förhindra att obehöriga får tillgång till dina uppgifter. För säkerhets skull ombeds du ändå att vara noga med att inte uppge mer personliga uppgifter än nödvändigt i textrutor märkta med symbolen ovan.

Tekniska problem?

Kontakta vår webbsupport.

Sidan senast uppdaterad: 2018-11-29

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre*


Om du vill ställa en fråga till Migrationsverket hittar du kontaktuppgifter under fliken Kontakta oss.