Migrationsverket logotyp

Efter beslut om medborgarskap

Här kan du läsa om vad som händer efter ett beslut om medborgarskap.

Om du har blivit svensk medbor­gare

Migrationsverket skickar beslutet till din folkbokföringsadress och till Skatteverket. Sedan 3 maj 2019 skriver vi inte under ditt medborgarskapsbevis. Detta gör att vi snabbare kan skicka ut beviset till dig. Det finns inget krav på att vi ska skriva under beviset.

När du blir svensk medborgare spärras ditt uppehållstillståndskort och blir ogiltigt. Om du har barn som också blivit svenska medborgare spärras även deras uppehållstillståndskort.

Du får ansöka om svenskt pass hos polisen. Om du är utomlands och vill ansöka om svenskt pass kan du göra det på en svensk ambassad eller generalkonsulat.

Läs om hur du ansöker om ett svenskt pass på polisens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Svenska ambassader och generalkonsulatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om Migra­tions­verket avslår din ansökan

Om Migrationsverket avslår din ansökan kan du bli meddelad på två sätt:

  • Vi kan skicka beslutet med ett rekommenderat brev till din folkbokföringsadress (läs mer om rekommenderat brev på postnords webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster). Du kan överklaga beslutet inom tre veckor från den dag då du fick beslutet. Hur du gör för att överklaga kan du läsa om i ditt beslut.
  • Vi kan skicka beslutet med ett brev med förenklad delgivning till din folkbokföringsadress. Förenklad delgivning innebär att vi först skickar beslutet med ett brev och efter en dag skickar vi ett nytt brev till samma adress med information om att vi dagen innan skickat ett beslut. Om du får ett kontrollbrev och inte har fått beslutet dagen innan måste du kontakta oss. Migrationsverket räknar med att du har läst beslutet (blivit delgiven) två veckor efter att vi skickade det till dig. Efter det har du tre veckor på dig att överklaga beslutet. Hur du gör för att överklaga kan du läsa om i ditt beslut.

Om du ändrar din adress är det viktigt att du uppdaterar den hos Skatteverket. Tänk också på att kontrollera din post regelbundet.

Sidan senast uppdaterad: 2021-02-15

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?