Webbansökan om svenskt medborgarskap

Här kan du fylla i och betala din ansökan eller anmälan om svenskt medborgarskap på webben. När du har fyllt i ansökan ska du skriva ut den och skriva under med din namnteckning. Skicka sedan din ansökan och identitetshandling med post till Migrationsverket.

Obs! För att kunna använda vår elektroniska ansökning måste din webbläsare tillåta Javascript. Din webbläsare verkar tyvärr inte tillåta det.

Det tar 20–60 minuter att göra en ansökan. Det beror på hur många frågor vi behöver ställa och hur väl du har förberett dig.

Innan du börjar

För att kunna ansöka på webben måste du

  • ha en giltig e-postadress
  • kunna betala med kort eller via din internetbank på samma gång som du gör ansökan. Kortet måste vara aktiverat för internetbetalning
  • ha en skrivare för att skriva ut ansökan
  • godkänna att Migrationsverket börjar handlägga din ansökan innan vi fått ditt brev med underskriften.

Du behöver ditt pass eller ditt nationella identitetskort när du ansöker eftersom vi ställer frågor om dessa.

Så här går det till

Ansökan består av frågor. Du ska fylla i information om den person som vill bli svensk medborgare. Om du ansöker endast för ditt barn är det uppgifter om barnet du ska fylla i. Du måste svara på alla frågor för att komma vidare i din ansökan. Du ska bara använda de knappar som finns i formuläret för att gå fram och tillbaka mellan sidorna, aldrig webbläsarens (t.ex. Internet Explorers) pilar.

När du är klar med din ansökan ska du skriva ut och underteckna den. Om du ansöker för barn ska båda föräldrarna skriva under.

Dokument du ska skicka in

Du ska skicka in utskriften av din ansökan med underskrifter och identitetsdokumenten i original. Det gäller även för barn. Vi behöver dessa för att ta beslut i din ansökan.

Eftersom du skickar med pass eller andra originaldokument bör du skicka din ansökan som rekommenderad post. Det kan du få hjälp med av ett postombud.

Skicka som rekommenderad postlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skannade bilagor

Det finns möjlighet att bifoga skannade bilagor till din ansökan, men du måste ändå skicka in dokumenten i original.

Dokument får inte vara större än 2 megabyte (MB). Endast latinska tecken är tillåtna i filnamnet. De filformat vi kan läsa är pdf, doc, docx, jpg, png, rtf eller txt.

Betalning

I de flesta fall betalar du en avgift.  Du betalar avgiften via någon av våra betaltjänster när du har fyllt i din ansökan.

Avgifter för medborgarskap

Du kan betala med kort. Vi tar emot VISA och MasterCard. Kortet måste vara aktiverat för internetbetalning. Kontakta din bank om du vill få mer information.

Problem att betala med kort 

Om det uppstår problem att betala ansökningsavgiften med kort visas i regel ett felmeddelande med teknisk information. Den typen av problem uppstår utanför Migrationsverkets system och vi kan därför inte hjälpa dig med detta. Om du får problem med att använda ditt kort, var vänlig kontakta din bank.

Logga in

Du kan logga in med användarnamn och lösenord eller med e-legitimation.

Med användarnamn och lösenord

Du ska först registrera dig. När du gjort det får du ett mejl som innehåller användarnamn, lösenord och en länk till ansökningsformuläret. Du kan spara din ansökan och logga in och ut i 48 timmar. Om du inte får något mejl från Migrationsverket kan det bero på att spam-filtret i ditt e-postprogram har uppfattat mejlet som skräppost. Du bör därför kontrollera din mapp för skräppost.

Med e-legitimation 

Väljer du att logga in med e-legitimation har du möjlighet att spara din ansökan och återuppta den inom 30 dagar.

Läs mer om e-legitimationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 

Tekniska problem?

Kontakta vår webbsupport

Sidan senast uppdaterad: 2019-01-09

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre*


Om du vill ställa en fråga till Migrationsverket hittar du kontaktuppgifter under fliken Kontakta oss.