Webbansökan om svenskt medborgarskap

Här kan du fylla i, betala och skicka din ansökan på webben.
Obs! För att kunna använda vår elektroniska ansökning måste din webbläsare tillåta Javascript. Din webbläsare verkar tyvärr inte tillåta det.

Det tar mellan 20‑60 minuter att göra en ansökan. Det beror på hur många frågor vi behöver ställa och hur väl du förberett dig.

Innan du börjar

För att kunna ansöka via webbplatsen måste du:

  • ha en giltig e-postadress
  • kunna betala med kort eller via din internetbank på samma gång som du gör ansökan
  • ha en skrivare för att skriva ut ansökan
  • godkänna att Migrationsverket börjar handlägga din ansökan innan vi fått ditt brev med underskriften.

Du behöver ditt pass eller ditt nationella identitetskort när du ansöker eftersom vi ställer frågor om dessa.

Så här går det till

Ansökan består av frågor. Du ska fylla i information om den person som vill bli svensk medborgare. Om du ansöker endast för ditt barn är det uppgifter om barnet du ska fylla i. Du måste svara på alla frågor för att komma vidare i din ansökan. Du ska bara använda de knappar som finns i formuläret för att gå fram och tillbaka mellan sidorna, aldrig webbläsarens (t.ex. Explorers) pilar.

När du är klar med din ansökan ska du skriva ut och underteckna den. Om du ansöker för barn ska båda föräldrarna skriva under.

Dokument du ska skicka in

Du ska skicka in utskriften av din ansökan med underskrifter och identitetsdokumenten i original. Det gäller även för barn. Vi behöver dessa för att ta beslut i din ansökan. Eftersom du skickar pass eller andra originaldokument bör du skicka din ansökan som rekommenderad försändelse. Postens ombud kan hjälpa dig med det.

Skannade bilagor

Det finns möjlighet att bifoga skannade bilagor till din ansökan, men du måste ändå skicka in dokumenten i original.

Dokument får inte vara större än 2 megabyte (MB). Endast latinska tecken är tillåtna i filnamnet. De filformat vi kan läsa är pdf, doc, docx, jpg, png, rtf eller txt.

Betalning

sidan Avgifter kan du se hur mycket det kostar att ansöka. Ansökningsavgiften betalar du via någon av våra betaltjänster samtidigt som du ansöker.
 
Du kan betala med kort. Vi tar emot:

  • VISA och MasterCard

Du kan också betala direkt från ett konto via internetbank i någon av dessa banker:

  • Danske Bank, Nordea, SEB och Swedbank.

Har du en annan bank kan du bara betala med kort.  

Problem att betala med kort 

Om det uppstår problem att betala ansökningsavgiften med kort visas i regel ett felmeddelande med teknisk information. Den typen av problem uppstår utanför Migrationsverkets system och vi kan därför inte hjälpa dig med detta. Om du får problem med att använda ditt kort, var vänlig kontakta din bank.

Logga in

Det finns två olika sätt att logga in på:

  • Med användarnamn och lösenord – Då ska du först registrera dig. När du gjort det får du ett mejl som innehåller användarnamn, lösenord och en länk till ansökningsformuläret. Du kan spara din ansökan och logga in och ut i 48 timmar. Om du inte får något mejl från Migrationsverket kan det bero på att spam-filtret i ditt e-postprogram har uppfattat mejlet som skräppost. Du bör därför kontrollera din mapp för skräppost.
  • Med e-legitimationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster – Väljer du att logga in med e-legitimation har du möjlighet att spara din ansökan och återuppta den inom 30 dagar.

Observera att du måste skriva ut, skriva under och skicka in din ansökan och identitetshandling.

Tekniska problem?

Kontakta vår webbsupport.

OBS! För att kunna ansöka elektroniskt måste Javascript vara aktiverat.
Inloggningsmetod *

Sidan senast uppdaterad: 2015-05-08