Tillstånd för familj till nordisk medborgare

Alla nordiska medborgare har rätt att flytta till Sverige utan att ansöka om uppehållstillstånd. Om alla i familjen är nordiska medborgare behöver ni bara folkbokföra er hos Skatteverket.

Om din familj är medborgare i ett land utanför EU/EES och ni ska bo tillsammans i Sverige kan de antingen ansöka om uppehållstillstånd på svenska regler eller använda sig av EU/EES-reglerna och ansöka om uppehållskort.

Uppehållstillstånd för anhöriga till nordiska medborgare

  • Tillstånd som ges enligt svenskt lagstiftning (5 kap. 3 och 3a § i Utlänningslagen).
  • Rätten till tillstånd är baserad på relationen mellan den som ansöker och personen i Sverige.
  • Om du är sambo, make eller maka eller registrerad partner kan ansökan lämnas in i Sverige. Om du planerar att gifta dig eller bli sambo med någon i Sverige ska ansökan lämnas in utanför Sverige.
  • Möjlighet till permanent uppehållstillstånd efter tre år i Sverige.
  • Tillståndet kan återkallas om förhållandet upphör.

Uppehållstillstånd för familj till nordiska medborgare

Utlänningslagen (riksdagens webbplats) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppehållskort för anhöriga till nordiska medborgare

  • Kort som utfärdas enligt den fria rörligheten inom EU/EES för EU/EES-medborgare och deras familjemedlemmar (Direktivet 2004/38/EG).
  • Rätten för familjen att vara i Sverige är beroende av att EU/EES-medborgaren uppfyller uppehållsrätten.
  • Gäller sambo, make eller maka eller registrerad partner. Om ni ännu inte är gifta eller sambo omfattas du inte.
  • Ansökan kan lämnas in i Sverige.
  • Permanent uppehållskort kan ges efter fem år med uppehållsrätt.
  • Rätten att vara i Sverige kan upphöra om förhållandet upphör eller om familjen inte uppfyller uppehållsrätten.

Uppehållskort enligt EU/EES-regler för familj till nordisk medborgare

Illustration av en man och en kvinna.

Nasser är pakistansk medborgare och sedan några månader gift med Nina från Danmark. De planerar att flytta till Sverige. Nina ska fortsätta arbeta i Köpenhamn och pendla till bostaden i Sverige.

Som nordisk medborgare kan Nina flytta till Sverige direkt och sedan folkbokföra sig. Nasser kan ansöka om uppehållstillstånd i Sverige. Med sin ansökan behöver han bland annat skicka med dokument som visar att han är gift med Nina och att hon är bosatt i Sverige. Han kan ansöka om uppehållstillstånd efter inresan till Sverige. Han kan då beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för två år.

Som EU/EES-medborgare som uppfyller kraven på uppehållsrätt kan Nina använda sig av EU/EES-regler som gör att hennes anhöriga också har uppehållsrätt i Sverige. Om Nasser inte väljer att ansöka om uppehållstillstånd enligt svenska regler ska han istället lämna in en ansökan om uppehållskort. Nasser behöver skicka med dokument från Nina som visar att hon har pengar för deras försörjning genom sin inkomst från Danmark. Han behöver också skicka med dokument som visar att de är bosatta i Sverige, vilken boendekostnad de har och Ninas kostnader för att pendla till och från Danmark.

Illustration av två kvinnor.

Kirsten från Danmark är 24 år och är tillsammans med Rana som bor i Indien. De träffades när Kirsten semestrade i Indien och har sedan dess varit ett par. De vill nu bo tillsammans i Sverige. Kirsten arbetar i Danmark och har blivit lovad att fortsätta arbeta för företaget hos den svenska filialen.

Kirsten kan som nordisk medborgare flytta till Sverige och börja på sitt nya arbete utan att ansöka om uppehållstillstånd. Kirsten och Rana kan inte ses som sambo eftersom de inte har bott tillsammans mer än när de har varit hos varandra på besök. Därför kan inte Rana få uppehållskort enligt EU/EES-regler. Däremot kan Rana, enligt svenska regler, ansöka om uppehållstillstånd som anhörig till Kirsten eftersom de har ett förhållande och planerar att leva tillsammans. Rana ska ansöka om uppehållstillstånd från Indien och få det klart innan hon kan resa till Sverige.

Illustration av en man och en kvinna.

Helga bor i Norge och har ett förhållande med Giulio från Italien. Giulio har fått arbete i Sverige och Helga planerar att slutföra sina studier i Sverige. De kommer därför att flytta ihop i Sverige för att så småningom gifta sig och bilda familj.

Helga kan som nordisk medborgare flytta till Sverige utan uppehållstillstånd. Giulio kan ännu inte ses som familjemedlem till Helga enligt EU/EES-regler eftersom de inte har bott tillsammans tidigare eller är gifta. Däremot kan Giulio ansöka om uppehållstillstånd som blivande sambo till Helga enligt svenska regler. Eftersom han är EU/EES-medborgare kan han lämna in sin ansökan när han har kommit till Sverige och han får börja arbeta direkt.

Eftersom Giulio själv är EU/EES-medborgare och har fått arbete i Sverige har han uppehållsrätt. Istället för att ansöka om uppehållstillstånd som anhörig till Helga kan han välja att bo i Sverige på sin uppehållsrätt och behöver därför inte kontakta Migrationsverket.

Sidan senast uppdaterad: