Migrationsverket logotyp

Permanent uppehållskort för EU-medborgares familjemedlemmar som är medborgare i ett land utanför EU

När du som är anhörig till en EU-medborgare har bott i Sverige i fem år tillsammans med din anhörige och han eller hon har haft uppehållsrätt under hela perioden har du permanent uppehållsrätt.

Om du är medborgare i ett land utanför EU och vill ha ett bevis på din permanenta uppehållsrätt kan du ansöka om ett permanent uppehållskort.

Bild på permanent uppehållskort

Krav för permanent uppehållskort

För att du ska kunna få permanent uppehållskort ska

  • du sedan minst fem år tillbaka ha bott i Sverige och ha haft en relation med den familjemedlem som är EU-medborgare
  • din familjemedlem uppfylla kraven för permanent uppehållsrätt.

Din permanenta uppehållsrätt är beroende av att din familjemedlem som är EU-medborgare har haft uppehållsrätt i fem år. Du ska vid din ansökan visa EU-medborgarens sysselsättning.

Det finns även särskilda bestämmelser om att få behålla uppehållsrätt i vissa fall.

Illustration av en kvinna.

Amina flyttade till Sverige tillsammans med sin man som är EU-medborgare. De har nu bott tillsammans i Sverige i fem år. Aminas man har arbetat under hela perioden.

Amina har efter fem år i Sverige permanent uppehållsrätt. Det har hon eftersom hon har bott tillsammans med sin man i Sverige i fem år och hennes man har haft uppehållsrätt under hela perioden. Amina vill ha ett dokument som visar att hon har permanent uppehållsrätt och ansöker därför om permanent uppehållskort.

Illustration av en man.

Tarik flyttade till Sverige för fem år sedan för att bo tillsammans med sin fru som är EU-medborgare. Tarik studerade och startade sedan ett eget företag som han fortfarande driver. För ett år sedan skiljde sig Tarik och hans fru.

Tarik har, trots att han inte längre är familjemedlem till en EU-medborgare, bibehållen uppehållsrätt. Det har han eftersom han och hans fru var gifta i mer än tre år och av dessa bodde de tillsammans i Sverige i mer än ett år. Efter fem år i Sverige har Tarik permanent uppehållsrätt. Han vill ha ett dokument som visar att han har permanent uppehållsrätt och ansöker därför om permanent uppehållskort.

Så ansöker du

Du fyller i blanketten Ansökan om permanent uppehållskort, nummer 176011, och skickar eller lämnar in den till någon av Migrationsverkets tillståndsenheter.

Det kostar ingenting att ansöka om permanent uppehållskort.

Du ska skicka med dokument som visar vad EU-medborgaren har haft för sysselsättning och hur han eller hon har försörjt er.

Det här ska du skicka med din ansökan:

  • Kopior av de sidor i ditt pass som visar personuppgifter, foto, namnteckning, passnummer, utfärdandeland, giltighetstid och om du har tillstånd att bo i andra länder än ditt hemland.
  • Kontrolluppgifter från Skatteverket för de senaste fem åren om EU-medborgaren har arbetat i Sverige.
  • Arbetsgivarintyg från samtliga arbetsgivare för de senaste fem åren om EU-medborgaren har arbetat.
  • Skattekonto för företaget från Skatteverket för de senaste fem åren om EU-medborgaren varit egen företagare.
  • Studieutdrag för de perioder som EU-medborgaren har studerat.
  • Dokument som visar hur EU-medborgaren har försörjt er om han eller hon är pensionär eller har tillräckliga medel, till exempel pensionsutbetalningar, bankutdrag eller taxeringsuppgifter för lön från utlandet.

Ansökan om permanent uppehållskort, blankett nummer 176011PDF

Migrationsverkets adresser och öppettider

Migrationsverkets postadresser

När vi har tagit emot din ansökan

Det permanenta uppehållskortet innehåller foto på dig. Du ska därför besöka Migrationsverket för att bli fotograferad så snart som möjligt. Du måste boka tid först.

Boka tid innan du besöker oss

Efter beslut

Det permanenta uppehållskortet skickas hem till dig med posten.

Sidan senast uppdaterad: 2020-12-01

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?