Nordisk medborgare som bor i Sverige

Om du är medborgare i Danmark, Finland, Norge eller Island kan du betraktas både som nordisk medborgare och som EU-medborgare och använda dig av två olika regelsystem.

Nordisk över­ens­kom­melse

Danmark, Finland, Norge och Island är tillsammans med Sverige en del av Norden. De nordiska länderna har en överenskommelse om att de nordiska medborgarna har rätt att bo i vilket nordiskt land som helst. Du behöver inte ansöka om uppehållstillstånd. För att folkbokföra dig i Sverige och få ett svenskt personnummer behöver du kontakta Skatteverket.

Läs mer om folkbokföring på Skatteverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om din familj är medborgare i ett land utanför EU och ni ska bo i Sverige kan de ansöka om uppehållstillstånd enligt de svenska reglerna.

Uppehållstillstånd enligt svenska regler för nordisk medborgares familj som är medborgare i ett land utanför EU

EU-regler

EU-samarbetet innebär bland annat att EU-medborgare och deras familjer har rätt att flytta till ett annat EU-land så länge vissa krav är uppfyllda. En EU-medborgare har rätt att bo i ett annat EU-land än hemlandet om han eller hon uppfyller uppehållsrätten genom arbete, studier eller med tillräckliga medel. I Sverige räcker det att du folkbokför dig hos Skatteverket.

Som nordisk medborgare betraktas du också som EU-medborgare. Du behöver inte ansöka om tillstånd för att bo i Sverige. Om din familj är medborgare i ett land utanför EU kan de bo med dig i Sverige om du har uppehållsrätt. De ska i så fall ansöka om uppehållskort enligt EU-reglerna.

Uppehållskort enligt EU-regler för nordisk medborgares familj som är medborgare i ett land utanför EU

Sidan senast uppdaterad: 2020-02-07

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre*


Om du vill ställa en fråga till Migrationsverket hittar du kontaktuppgifter under fliken Kontakta oss.