Migrationsverket logotyp

Nordisk medborgare som bor i Sverige

Om du är medborgare i Danmark, Finland, Norge eller Island kan du betraktas både som nordisk medborgare och som EU-medborgare och använda dig av två olika regelsystem.

Nordisk över­ens­kom­melse

Danmark, Finland, Norge och Island är tillsammans med Sverige en del av Norden. De nordiska länderna har en överenskommelse om att de nordiska medborgarna har rätt att bo i vilket nordiskt land som helst. Du behöver inte ansöka om uppehållstillstånd. För att folkbokföra dig i Sverige och få ett svenskt personnummer behöver du kontakta Skatteverket.

Läs mer om folkbokföring på Skatteverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om din familj är medborgare i ett land utanför EU och ni ska bo i Sverige kan de ansöka om uppehållstillstånd enligt de svenska reglerna.

Uppehållstillstånd enligt svenska regler för nordisk medborgares familj som är medborgare i ett land utanför EU

EU-regler

EU-samarbetet innebär bland annat att EU-medborgare och deras familjer har rätt att flytta till ett annat EU-land så länge vissa krav är uppfyllda. En EU-medborgare har rätt att bo i ett annat EU-land än hemlandet om han eller hon uppfyller uppehållsrätten genom arbete, studier eller med tillräckliga medel. I Sverige räcker det att du folkbokför dig hos Skatteverket.

Som nordisk medborgare betraktas du också som EU-medborgare. Du behöver inte ansöka om tillstånd för att bo i Sverige. Om din familj är medborgare i ett land utanför EU kan de bo med dig i Sverige om du har uppehållsrätt. De ska i så fall ansöka om uppehållskort enligt EU-reglerna.

Uppehållskort enligt EU-regler för nordisk medborgares familj som är medborgare i ett land utanför EU

Sidan senast uppdaterad: 2020-02-07

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?