Vissa e-tjänster stängs ner den 1 september

Från och med 1 september kan du endast ansöka via en pappersansökan när du ansöker om uppehållstillstånd för barn som adopteras, barn som flyttar till annan än förälder, för att du vill flytta tillbaka till Sverige eller för att du är förälder till ett ensamkommande barn.

Migrationsverket har beslutat att stänga e-tjänsten för fyra ärendeslag. Du kommer därför enbart att kunna ansöka via blankett om du ska ansöka om uppehållstillstånd för

  • ett barn som adopterats eller ska bli adopterad
  • ett barn som ska flytta till någon annan än sin förälder i Sverige
  • att du tidigare har haft permanent uppehållstillstånd och nu vill flytta tillbaka till Sverige (du har en särskild anknytning till Sverige)
  • att du är förälder till ett ensamkommande barn i Sverige som du vill flytta till.

Om du påbörjat en ansökan i e-tjänsten, men inte hunnit skicka in den innan 1 september, måste du göra en ny ansökan via blankett. Blanketten lämnas in till en svensk ambassad eller generalkonsulat i det land du befinner dig i.

Anledningen till ett e-tjänsten stängs ner är att den inte uppfyller kraven på tillgänglighet och att den inte används i någon större utsträckning.

Ny e-tjänst för föräldrar till ensamkommande barn

Migrationsverket håller för närvarande på att utveckla en ny e-tjänst för dig som ska ansöka om uppehållstillstånd som förälder till ett ensamkommande barn. E-tjänsten beräknas vara klar under hösten.

Läs mer om uppehållstillstånd för barn som adopteras

Läs mer om uppehållstillstånd för ett barn som ska flytta till någon annan än sin förälder i Sverige

Läs mer om uppehållstillstånd för dig som ska flytta tillbaka till Sverige

Läs mer om uppehållstillstånd för förälder till ensamkommande barn i Sverige