Ny e-tjänst för dig som har flytt från kriget i Ukraina

Du som är medborgare i Ukraina och har ett giltigt pass eller annan id-handling kan nu ansöka om skydd för dig och din familj på webben.

Den nya e-tjänsten är öppen för dig som är Ukrainsk medborgare och har ett giltigt pass eller annan id-handling. Du kan ansöka på webben för dig och din familj som kom till Sverige tillsammans med dig. Dina familjemedlemmar behöver inte vara ukrainska medborgare.

Du som ansöker via e-tjänsten och har ordnat ditt boende själv behöver inte besöka Migrationsverket förrän efter att du har fått ett beslut. I samband med ditt beslut kommer du att få information om att besöka oss för att lämna foto och fingeravtryck till ditt uppehållstillståndskort.

Du som inte kan ansöka via e-tjänsten

Du som har flytt från kriget i Ukraina men inte kan använda e-tjänsten måste komma till Migrationsverket för att registrera din ansökan personligen. I samband med ditt besök kommer du att bli fotograferad och få lämna fingeravtryck, och du kan berätta om du behöver hjälp med mat och boende.

Du som behöver hjälp med boende

Du som behöver hjälp med boende ska besöka Migrationsverket personligen. Om det är möjligt ska du registrera din ansökan om uppehållstillstånd i e-tjänsten först, så kan vi hjälpa dig fortare när du kommer.

Läs mer om hur du ansöker om tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet

Läs om vilken rätt till stöd du har efter beslut