E‑tjänst för att förlänga skydd öppnar 1 februari

Du som har ett uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet som slutar gälla 4 mars 2023 måste ansöka om förlängt uppehållstillstånd om du vill stanna i Sverige. Ansökan ska göras i en e‑tjänst som är öppen mellan 1 februari och 4 mars.

E‑tjänsten är enkel att använda, det enda som behövs är en mejladress och ett mobiltelefonnummer. Ansökan tar bara några minuter och det behövs inga bilagor eller passkopior. I ansökan får du uppge namn, beteckningsnummer och eventuell ny adress för alla personer som du ansöker för. Du behöver inte ha giltiga identitetshandlingar för att få förlängt uppehållstillstånd.

En ansökan per familj

Du kan ansöka för dig själv, två vuxna medsökande familjemedlemmar och upp till tio barn under 18 år som du är vårdnadshavare för. Barn kan bara vara medsökande till sina egna vårdnadshavare. Barn utan vårdnadshavare kan använda e‑tjänsten själva, och god man behöver inte bekräfta ansökan.

Ansök innan ditt uppe­hålls­till­stånd slutar gälla

Det är viktigt att ansöka om förlängt uppehållstillstånd i tid, det vill säga senast 4 mars 2023. Om du inte ansöker om förlängt uppehållstillstånd i tid måste du ansöka om skydd, boende och ekonomiskt stöd på nytt. Om du ansöker för sent får du inte arbeta igen förrän du har fått ett nytt beslut.

Besök Migra­tions­verket efter ansökan

Efter att du har gjort en ansökan i e‑tjänsten måste alla familjemedlemmar besöka Migrationsverket personligen för att bli fotograferade och lämna fingeravtryck till sina nya uppehållstillståndskort. Du bokar tid för besöket i e‑tjänsten i samband med att du gör ansökan. Besöket kan ske från 6 februari till 5 maj.

Kontakta din mottagningsenhet om du behöver ekonomiskt stöd för resan till Migrationsverket.

Läs mer och ansök om att förlänga uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet