Vad betyder det att bli folkbokförd?
Du som har uppehållstillstånd med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet kan, under vissa förutsättningar, bli folkbokförd i Sverige. Många undrar vad det innebär, om man måste folkbokföra sig och vad som händer sen.
Reglerna för folkbokföring kommer att ändras 1 november. Vi kommer att publicera mer information 1 november.
Att vara folkbokförd betyder att du är registrerad som bosatt i Sverige. Skatteverket är den myndighet som bestämmer vem som ska vara folkbokförd.
För att bli folkbokförd måste du anmäla flytt till Sverige. Anmälan gör du till Skatteverket så snart du tror att du uppfyller kraven.
Du uppfyller kraven för folkbokföring om:
- Du har ett uppehållstillstånd med tillfälligt skydd.
- Du har varit i Sverige i minst två år med uppehållstillstånd.
- Det är troligt att du kommer att vistas i Sverige med uppehållstillståndet i minst tre år från den dag du beviljades uppehållstillstånd med tillfälligt skydd.
Folkbokföring påverkar inte ditt uppehållstillstånd
Att vara folkbokförd är inte samma sak som att bli svensk medborgare. Det påverkar inte heller ditt uppehållstillstånd eller dina framtida ansökningar hos Migrationsverket.
Du måste fortfarande ansöka om förlängt skydd hos Migrationsverket om du vill stanna i Sverige när ditt uppehållstillstånd slutar gälla 4 mars 2025.
Vad händer när du blir folkbokförd?
När du blir folkbokförd får du ett svenskt personnummer. Då har du rätt till samma förmåner och stöd som alla andra som är bosatta i Sverige. Du kan till exempel få hjälp från Arbetsförmedlingen för att öka dina chanser att få jobb. Du får tillgång till mer vård och du kan ha rätt till ekonomiskt stöd och ersättningar från bland annat Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten eller kommunen där du bor.
När Skatteverket meddelar Migrationsverket att du har fått ett personnummer skrivs du ut från Migrationsverkets mottagningsenhet. Då har du inte längre rätt till boende eller ekonomiskt stöd från Migrationsverket.