Migrationsverket skickar era namn och er adress till sjukvården så att de kan kalla er till en hälsoundersökning. Vid undersökningen får ni möjlighet att prata med personalen på en vårdcentral.

Psykisk ohälsa – om att känna sig nedstämd och ledsen

Det är vanligt att känna sig orolig för vad som kommer att hända i framtiden när man väntar på beslut om sin asylansökan. En del kan också må dåligt för att de har varit med om otäcka händelser i hemlandet eller under flykten till Sverige.

Du och din familj kan få hjälp och stöd från sjukvården i den region där ni bor. Att söka upp sjukvården gör man inte bara när det handlar om att man till exempel har fått ont halsen eller brutit ett ben, utan du kan även få hjälp om du mår dåligt psykiskt, om du har ångest, inte kan sova eller känner dig ledsen och nedstämd.

Du och dina föräldrar kan prata med er mottagningshandläggare som kan ge er råd om vart ni kan vända er. På sajten www.umo.se/Att-ma-daligt/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns också information om vad man kan göra om man mår dåligt. Där finns även telefonnummer och adresser till ställen där man kan få hjälp. Informationen finns också på arabiska, dari, engelska, somaliska och tigrinska.

Läs mer om vilka organisationer som kan ge råd och stöd