Hälsa

Du har samma rätt till sjukvård och tandvård som alla andra barn i Sverige. Om du behöver besöka sjukhus, vårdcentral eller tandläkare ska du visa ditt LMA-kort.

Migrationsverket skickar ditt namn och din adress till sjukvården så att de kan erbjuda dig en gratis hälsoundersökning. Vid undersökningen får du möjlighet att prata med personalen på en vårdcentral om din hälsa och ta prover.

Psykisk ohälsa – om att känna sig nedstämd och ledsen

Det är vanligt att känna sig orolig för vad som kommer att hända i framtiden när man väntar på beslut om sin asylansökan. En del kan också må dåligt för att de har varit med om otäcka händelser i hemlandet eller under flykten till Sverige.

Du kan få hjälp och stöd från sjukvården i den region där du bor. Att söka upp sjukvården gör man inte bara när det handlar om att man till exempel har fått ont halsen eller brutit ett ben, utan du kan även få hjälp om du mår dåligt psykiskt, om du har ångest, inte kan sova eller känner dig ledsen och nedstämd.

Du kan prata med din mottagningshandläggare som kan ge dig råd om vart du kan vända dig. Din gode man eller en annan vuxen som du har förtroende för kan hjälpa dig att kontakta sjukvården. På sajten www.umo.se/Att-ma-daligt/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns också information om vad man kan göra om man mår dåligt. Där finns även telefonnummer och adresser till ställen där man kan få hjälp. Informationen finns också på arabiska, dari, engelska, somaliska och tigrinska.

Läs mer om vilka organisationer som kan ge råd och stöd

Sidan senast uppdaterad: 2020-01-15

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Tack för att du hjälper oss att förbättra webbplatsen!

Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre*


Om du vill ställa en fråga till Migrationsverket hittar du kontaktuppgifter under fliken Kontakta oss.