Migrationsverket logotyp

Några ord till dig

Att vara asylsökande är ingen vanlig situation – du har kommit till ett nytt land och sökt asyl (skydd). Ingen väljer att lämna sitt land frivilligt för att söka asyl – men skälen är inte alltid tillräckliga för att du ska få uppehållstillstånd.

Det är inte säkert att du får stanna i Sverige. Det är inte ditt fel om du får nej på din ansökan om asyl. Det är myndigheterna och domstolarna som med hjälp av utlänningslagen avgör vem som har rätt till uppehållstillstånd.
 
Att vänta på svar om du får stanna i Sverige eller inte kan vara jobbigt. Det kan påverka känslorna i kroppen. Det är naturligt med känslor – kroppen behöver dem. Det är bra att visa sina känslor. Det är viktigt för din kropp att släppa ut och prata om dina tankar. Prata gärna med din gode man, någon vuxen på din skola eller någon annan betydelsefull person om vad du känner. Om du inte kan prata om vad du känner kanske du kan skriva eller rita vad du tänker på.

Du mår bättre om du har något att göra om dagarna. Gå upp på morgonen, gå till skolan, träffa lärare och klasskompisar. Gör saker som du tycker är roliga.

Det du lär dig här under tiden som du väntar på besked kan ingen ta ifrån dig. Oavsett hur det blir i framtiden, så har du det med dig, var du än är – antingen här i Sverige eller i något annat land.

Sidan senast uppdaterad: 2020-02-27

Fick du hjälp av informationen på den här sidan?