2019-04-16

Svårare för asylsökande att betala sina räkningar

Under 2019 kommer de flesta av Sveriges betaltjänstombud att stänga. Det innebär att det blir svårare för dig som är asylsökande att betala dina räkningar. När du söker vård behöver du därför fråga din vårdgivare hur du ska betala för besöket.

I dag finns det cirka 370 betaltjänstombud runt om i landet. Under året kommer ungefär 200 av dessa att stänga, och de som finns kvar ligger främst i storstäderna.

Detta kommer påverka dig som är asylsökande och som betalar räkningar, till exempel vårdräkningar, via ett betaltjänstombud.

Alla sjukhus och vårdcentraler runt om i Sverige tillhör olika regioner/landsting. Vilken region de tillhör beror på vilken stad du bor i. Eftersom alla regioner själva bestämmer hur de vill att deras patienter ska betala sina räkningar kommer sättet som du betalar på att vara olika beroende på var du bor. I vissa regioner betalar du med kort eller med kontanter i samband med ditt besök. I andra regioner kommer du att få hem en räkning. Du måste därför själv fråga vårdgivaren om hur du ska betala för ditt besök i samband med att du söker vård.

Du kan också höra av dig till sjukhuset eller vårdcentralen innan ditt besök för att fråga hur du ska betala. Om vårdgivaren endast tillåter fakturabetalning kan du fråga om du får komma tillbaka och betala den på plats. Migrationsverket kommer inte kunna hjälpa dig att betala dina räkningar.