2019-07-01

Ansök om förlängt uppehållstillstånd på webben

Nu kan du som har ett tidsbegränsat uppehållstillstånd enligt den tillfälliga lagen ansöka om förlängt uppehållstillstånd på webben. Det gäller även dina familjemedlemmar som kom till Sverige för att återförenas med dig efter att du fick uppehållstillstånd.

Du kan ansöka om förlängning av ditt uppehållstillstånd om du

  • behöver skydd
  • kan försörja dig själv som anställd eller egen företagare i Sverige
  • är familjemedlem till en person som är bosatt i Sverige
  • studerar på gymnasial nivå
  • behöver stanna i Sverige av hälsoskäl.

Detta gäller även dig som har ett tidsbegränsat uppehållstillstånd enligt den så kallade nya gymnasielagen.

Tre månader innan ditt uppehållstillstånd slutar gälla får du ett brev med instruktioner om hur du ska göra för att ansöka. I brevet står en personlig kod som du behöver för att ansöka på webben. I webbansökan fyller
du i din personliga kod och ditt beteckningsnummer (som du hittar på beslut och brev från Migrationsverket) och kryssar sedan för varför du vill stanna i Sverige. Det tar bara några minuter att göra en webbansökan, och går lika bra att göra från en telefon, surfplatta eller dator.

Alla bilagor måste skickas med post till Migrationsverket. Vilka bilagor du ska skicka in beror på varför du vill stanna i Sverige.

Vissa måste ansöka per post

Tyvärr kan du inte få en kod till webbansökan om ditt nuvarande uppehållstillstånd slutar gälla före 1 oktober. Du får i stället skicka din ansökan med post till Migrationsverket. Om ditt nuvarande tillstånd slutar gälla den 1 oktober eller senare kommer du att få ett brev med en kod.